Важливе
Вечір на санскриті –  як відбувався концерт на Lviv Yoga Day

Вечір на санскриті – як відбувався концерт на Lviv Yoga Day

Вже втретє у Львові проводять Lviv Yoga Day – масштабний і унікальний фестиваль, який покликаний популяризувати йогу та здоровий спосіб життя. Численні творчі майстер-класи, безкоштовні заняття з медитації та йоги, лекції про здорове харчування та техніки медитації, 22-денний марафон з йоги – дійсно вражаюче свято!

Серед усього, завдяки цьому фестивалю гурти, що співають в стилі world music (або «етно»), фолк, інді мали ще одну можливість показати свою творчість прихильникам та познайомити жителів міста та його туристів з новими для них стилями в музиці.

sdr

Через дощ на початку вечора на площі Ринок зібралась досить невелика аудиторія (радше було видно парасолі, аніж слухачів), проте запалювати своїми піснями взявся гурт Modiva, що приїхав у Львів із самої Румунії! Запальна блондинка та харизматичний діджей співають у стилі world music, вдихаючи у етнічні мотиви сучасне звучання. У приспівах незмінно звучали мантри, а якщо хтось їх не знав, то протягом всього вечора тексти виводили на великий екран позаду. Тому вже після перших пісень публіка не витримала та взялась підспівувати й підтанцьовувати, заряджаючись енергією від усміхненої солістки. Вона ж ніскільки не злякалась дощу та холоду, а наприкінці свого виступу навіть зняла верхній одяг, залишившись у майці: «На знак солідарності з вами я покажу, що мені теж не холодно!».

Хороший настрій публіки відразу підхопили наступні виконавці – гурт Secret Forest. Чи чули ви коли-небудь поєднання акустичних інструментів, електронної музики та…стародавнього санскриту? Цей гурт – такий собі експеримент, молодий та дуже перспективний. А успіх цього експерименту підтвердила публіка на площі Ринок, яка із задоволенням та натхненням підспівувала виконавцям. Ніжні ліричні композиції нікого не залишили байдужими, а фінальне виконання неймовірно чуттєвої пісні про кохання «Ради говінда» змусило спочатку заціпеніти та вслуховуватись у голос молодих виконавців, а потім – співати разом за хлопцем та дівчиною на сцені. Це й не дивно, музика Secret forest спокійна й зрозуміла (навіть коли співали санскритом), під неї хочеться затишку,гармонії, хочеться забути про буденні проблеми й просто поринати у слова та мелодії.

І хоч гурт тепло попрощався з публікою, соліст Олександр Макаров залишився на сцені у якості співведучого на весь вечір, розігруючи подарунки та запрошуючи виконавців на сцену.

Глядачів стало помітно більше, дощ припинився й всі поховали свої парасолі. І недарма – для наступного виступу всім знадобилось трохи більше місця для танців. Після таких ліричних композицій ніхто не очікував побачити на сцені трьох хлопців, які назвали себе Pizza party guys. Їх вихід розпочався зі слів: «Ми нічого не готували, проте мантри ви вже знаєте, тому почнемо!». Троє друзів ще кілька хвилин жартували, розбурхуючи публіку, а тоді довели всім, що композиція може складатись…і з 4 слів. Думаєте, нудно 5-6 хвилин просто співати «haribol», «gauranga», «nityananda», «chaitanya» та інші слова? А ось і ні – слова мантри можна покласти на будь-яку мелодію, а енергетика цих трьох хлопців зарядила просто усю публіку! Тому не дивуйтесь, якщо почуєте, що годину кілька сотень людей на площі Ринок співали гуртом мантри на санскриті, голосно, ритмічно, енергійно, повторюючи за виконавцями чи без них – це все Pizza party guys, які танцювали по всій сцені, жартували та об’єднали всіх у єдиному пориві.

Наприкінці вони запросили усіх на вечірку з вегетаріанською піцою, яку вони готують самі (ось звідки назва!), та показали відео з попередніх вечірок, наголосивши, що останнього разу прийшло близько 160 чоловік. Здається, після цього виступу багато хто погодився б піти на цю вечірку не лише заради піци, а щоб ще раз почути, поспівати та поспілкуватись з цими щирими хлопцями.

Після на сцені зявились ведучі та одна з організаторок Lviv Yoga DayМарічка Кропатницька. І поки всі очікували останній гурт, ці троє всіляко розважали публіку: Марічка розповідала про свій шлях до йоги та про те, як за допомогою таких практик стати здоровим, гармонійним та щасливим. Ведучі ж розігрували смаколики від одного з еко-брендів: пропонували публіці знайти риму до «Lviv Yoga Day», а приз розігрували серед сміливців. ( До речі, переміг одесит зі своїм: «Lviv Yoga Dayharibol this is my way»). Загалом, під час перерв розіграли з десяток подарунків – сертифікати на майстер-класи, смаколики, футболки і навіть сертифікат на відпочинок в Закарпатті на двох!

Попри веселих ведучих, всі очікували хедлайнерів цього вечора – вже відомий всім український гурт ATMASFERA. Коли ж вони з’явились, публіка просто вибухнула оваціями! Саме їх більшість так хотіла побачити, і знала, що зараз на сцені відбудеться щось неймовірне. Цей мультиінструментальний гурт грає у досить унікальному стилі indie yoga music, використовуючи мантри та санскрит. Учасники гурту самі багато років ведуть здоровий спосіб життя, займаються йогою і медитацією, пропагуючи це у своїх піснях. На сцені вони грали на різноманітних інструментах: починаючи від клавішних та гітари, закінчуючи флейтою та арфою. З перших нот всі впізнали їх пісню і спів натовпу не стихав до останньої композиції гурту.

Індійські мантри, нотки джазу, етнічної музики з усього світу та оркестрового звучання – ATMASFERA створила на сцені унікальне звукове шоу, цікаве не лише з технічної точки зору створення музики, а й з погляду тих правильних відчуттів, які й повинні бути в музиці. Ці довговолосі дівчата з космічною зовнішністю у легких рожевих сукнях підкорили своїми ніжними голосами та широкими посмішками. Стоячи біля своїх інструментів під час повільних композицій чи танцюючи під улюблені грузинські мотиви одного з музикантів, Калінді та Ямуна випромінювали спокій і умиротворення, любов і веселощі. Хотілось разом з ними то пускатись в танець, то розмірено погойдуватись під їх нову композицію. Це було абсолютно чарівно настільки, що від танців боліли ноги, голоси майже зірвались від наспівування, а ATMASFERA двічі виходила співати «на біс».

Так завершилось це свято музики, яке водночас поєднало у собі красу та енергію, спокій та щирі усмішки сотень людей. Зі сцени кожен з виконавців незмінно говорив про те, наскільки важливо вчитись відчувати та розкривати себе, поринати у позитивні емоції, залишатись щирими і відкритими до найсильніших почуттів. А почати можна, лише відвідавши один із ось таких концертів. Натхнення гарантовано!

Автор: Ірина Продан

Фото надані автором, остання світлина з Інтернету