Важливе
Інтерактивне кіно: нова гілка розвитку кіноіндустрії чи відроджений жанр відеоігор?

Інтерактивне кіно: нова гілка розвитку кіноіндустрії чи відроджений жанр відеоігор?

Фільм, про боротьбу андроїдів за свої права як «живих машин», боротьбу за свободу їхніх особистостей, фільм… Чи все таки це відеогра?

Минулого місяця у світ вийшов неймовірний інтерактивний фільм Detroit: Become a Human (в українському перекладі – Детроїт: як стати людиною). Це була цікава філософська науково-фантастична історія про андроїдів, про їхню схожість з людьми, історія, на яку надихнула книга Філіпа Діка «Чи мріють андроїди про електричних овець?». Фільм, про боротьбу андроїдів за свої права як «живих машин», боротьбу за свободу їхніх особистостей, фільм… Чи все таки це відеогра?

Для кращого розуміння пропоную вам ознайомитися з історією жанру

Інтерактивні фільми народилися в далекому 1967, у Чехословачинні. На жаль, у цей час перший у своєму роді фільм заборонили до показу,що й затримало процес розвитку усього жанру. Також були й інші спроби створення інтерактивну,проте послідовності відео займали багато місця на дисках, вимагаючи створювати кіно на кількох CD. Але це не могло спинити їх розвиток – інтерактивні фільми продовжили випускатися, хоч і в менших кількостях. Обмеження місткості дисків спонукало творців до використання тривимірної графіки.

І ось прийшов 2005 рік. Він змінив усе.

Студія Quantic Dream зробили прорив у жанрі інтерактивному кіно, випустивши блискучий плід своєї тяжкої праці – відеогру «Fahrenheit» (укр. «Фаренгейт»). Вона зібрала багато захопливих відгуків від критиків та престижних нагород. Її неймовірний сюжет, живі персонажі, якими справді переймаєшся та надзвичайна варіативність подій закарбувалася у пам’яті багатьох фанатів Фаренгейту на багато років,якщо не на все життя. Також вона «воскресила» жанр, розпочавши «нове літочислення» в його історії.

Неначе своєрідна карма, вчинок може або нагородити вас у майбутньому, або навпаки, покарати.

То що ж це таке – інтерактивне кіно? В першу чергу – це вибір. Ви можете вбити чи врятувати персонажа, допомогти комусь донести сумки до дому чи пройти повз помираючої людини. Також вам необхідно швидко приймати рішення у певних ситуаціях. Але найцікавіше у всій цій варіативності є власне наслідки цих дій. Неначе своєрідна карма, вчинок може або нагородити вас у майбутньому, або навпаки, покарати. Найкраще наслідки вибору,на мою скромну думку,було показано в інтерактивному фільмі Until Down (укр. «Дожити до світанку). Кожен нечистий на душу вчинок в цьому інтерактивні мав як мінімум негативні наслідки, а як максимум – призвів до смерті персонажів.

Саме варіативність можливостей та вибір свого шляху в історії належить до ознак відеоігор. Але ж назва жанру містить слово «фільм». І я скажу вам – так, є і ознаки фільмів.

Які ж ці особливості,спільні з фільмами?

Інтерактиви, як і фільми, зазвичай розказують нам історію і долю персонажів, створюють шалені історії та змушують обдумувати кожен вчинок персонажа. Ти хочеш зрозуміти, хочеш вглибитися, пізнати кожною струною душі це життя, яке прожили дорогі вам персонажі. Ми отримуємо нереальні емоції від інтерактивну, як і від перегляду захоплюючого фільму Marvel чи емоційної та романтичної мелодрами. Усе,що дає нам кіно, ми отримуємо і в інтерактивному фільмі.

І який підсумок? Після усього вище сказаного, я впевнений лише в одному – це ні фільм, ні відеогра. Це щось абсолютно нове.  Кожні ознаки та позитивні моменти цих зовсім різних жанрів мистецтва поєдналися в інтерактивних фільмах: стрімкий екшн та змога впливати на перебіг подій гравцем як у відеоіграх і емоційні переживання за персонажами,самі персонажі та чудова історія як у фільмі. І за таким поєднанням буде майбутнє не тільки ігрової, а й кіноіндустрії в цілому.

Автор:Олег Андерсон

Фото з Інтернету