Важливе
Естетизм наркотичної залежності Джима Керролла  або 5 причин переглянути “Щоденник баскетболіста”

Естетизм наркотичної залежності Джима Керролла або 5 причин переглянути “Щоденник баскетболіста”

Недооцінений фільм режисера Скотта Калверта, знятий за мотивами однойменного роману Дмима Керролла, розповідає про феєричні злети і падіння молодого та амбітного хлопця на ім’я Джим. В головній ролі, до речі, чарівний та харизматичний Леонардо Ді Капріо.

Фільм переносить нас в бідний район Мангеттену, на вулицях якого і провів своє дитинство Джим. Там не було прийстойної школи, яскравих дитячих майданчиків чи дружелюбних сусідів. Ні, лише католицька школа , де викладали вчителі-тирани з ознаками фанатиків, лише підвали вщент заповнені наркоманами, лише божевільна сусідка, що не дає спати своїми псевдомолитвами. І майданчик. Баскетбольний майданчик. Джим та його друзі знайшли себе там, у цій шалено пристрасній командній грі.

Але як казав Андрій Любка: “Доля дає нам поезію, пиво і наш макдональдс.
Слави, кохання, щастя і грошей у неї обмаль.”
Будь яке мистецтво, слава, щасливе майбутнє нівелюються, коли на горизонті з’являються наркотики.

Моральну, а й затім і фізичну деградацію часто зображували літературі (приклад: Оскар Вайлд “Портрет Доріана Грея”), живописі, музиці. Ця тема цікава, бо може трапитись з кожним, лиш у різному вигляді. Але ми ніколи не виходили за ширму мистецтва і не бачили, що там далі. Що стоїть після деградації? Смерть?
Ось чому мені настільки сподобався цей фільм: він не закінчується на падінні, він виводить нас “за ширму вистави” і показує сильну, вольову людину, що впоралась з усіма негараздами і втілює свої мрії в життя. І це надихає. Сильні люди завжди надихали, а гарні фільми про сильних духом людей ще й мотивували.

Отже як ви вже зрозуміли :
перша причина: Ді Капріо в головній ролі. І тут не ідеться про миловидність, тут ідеться про вражаючу акторську гру. Моментами фільм жорстокий та надто реальний: зображує ломку наркомана від початку і до кінця. Дивитись на таке достатньо важко, а зіграти настільки правдоподібно зможе лише справді талановита людина. До речі, на просторах Інтернету багато людей обурювались, що Лео не отримав і навіть не був номінований за цю роль на премію Оскар.

причина друга: широкий ареол проблематики. Тут педофілія, крадіжки, проблеми виховання, проституція, питання освіти та релігії . Тому “правда, лише сувора правда”

причина третя: О, цей легендарний епізод, через який фільм заборонили в багатьох країнах (В Білорусі він досі заборонений).

причина четверта: Наразі катастрофічно мало фільмів на подібну тематику після перегляду яких залишаються настільки сильні враження. Тому цей фільм, по-своєму унікальний у своєму жанрі.

причина п’ята: щира дружба Джима з хворим на рак Боббі— це мабуть найзворушливіша частина фільму, яка не потребує зайвих коментарів.

Тому якщо Ви хочете переглянути фільм про злети після нищівних падінь, про зворушливу дружбу та залежність. І водночас проникнутись талантом головних акторів і естетизмом , то ця кінострічка — саме для Вас. Єдине чого хочеться побажати: Приємного перегляду!

Автор: Анастасія Рудюк

Фото з Інтернету