Важливе
Вистави, історичні реконструкції, презентації, круглі столи, виступи музикантів… Яким буде 24-ий Форум Видавців у Львові?

Вистави, історичні реконструкції, презентації, круглі столи, виступи музикантів… Яким буде 24-ий Форум Видавців у Львові?

Програма  цьогорічного Форуму видавців передбачає понад 800 літературних, мистецьких, освітніх і соціальних заходів, які відбудуться на 62 локаціях. Програмний директор фестивалю Софія Челяк повідомляє, що форум відвідають зарубіжні гості такі як Філіп Сендс, АлісіяГарріс,Ян Вагнер. Також, свої книги представлятимуть Андрій Кокотюха, Сергій Жадан, Любко Дереш, Макс Кідрук та багато інших українських письменників.

 «Цьогорічна тема нашого фестивалю – це «точка творення». Ми створили велику комунікаційну платформу, яка готова забезпечити можливістю вступити в дискусію усіх представників книговидавничого бізнесу, літературного середовища»

Президент Форуму Видавців Олександра Коваль  зазначає, що саме завдяки співпраці з «Видавництвом Старого Лева» фестиваль матиме надзвичайно потужну програму і  офіційне закриття.

Мар′яна Савка, головний редактор «Видавництва Старого Лева»:  «Видавництво Старого Лева» у Львові – це видавничий форпост і цілком логічно, що ми є давніми партнерами Форуму Видавців. Нам дуже важливо, щоб наше місто було чітко окреслене  на літературній мапі світу і було справді візуалізоване  у площині культури. Для нас, видавців, дуже важливим є цей майданчик Форуму Видавців у Львові, з якого ми стартуємо з українськими авторами, адже це прекрасна пора, для того щоб починати промоцію важливих українських проектів. Після Форуму Видавців ми проїдемо країною з книжками, які будуть тут презентовані»

Вже два роки поспіль у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. І. Франка організовують  дискусійний майданчик, присвячений історичній літературі. Олександра Коваль зазначає, що вона навіть не сподівалася, що історія буде користуватися таким неймовірним запитом.

Директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка Василь Кметь розповідає:  «Ідея створення такого історичного майданчику планувалася, щоб наповнити і збагатити поняття форуму та допомогти читачам подолати спокусу зрівняти поняття форуму з ярмарком. Цього року ми будемо зосередженні на порівнянні академічної і альтернативної історії, вивченні міжкультурних зв′язків.»

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що «там, де люди читають книги, там народжуються нові цікаві проекти» і додав, що сам відвідуватиме різні заходи Форуму.

Президент форуму повідомила, що організаторів дуже стурбувала заява, яку розповсюдили 11 вересня і вони відклали всі організаційні питання, щоб зосередитися на безпеці учасників та відвідувачів. Ажіотаж виник навколо книги «Майя та її мами» Лариси Денисенко. Несподіваним спікером став Юрій Дадак – президент ГО «Дух нації». Він зазначив, що в його заяві не було жодних погроз і готовий нести відповідальність за свої слова. Реакцію щодо книги аргументує тим, що виступає проти одностатевих шлюбів.  Юрій обіцяє, що члени його організації не планують жодних провокацій. Після закінчення виступу Юрій Дадак подарував свою книгу Олександрі Коваль.

Автор: Марія Масюк

Фото Ангеліни  Костик,

перше фото з Інтернету