Важливе
«Промова короля» – кінострічка, яку неможливо порівнювати

«Промова короля» – кінострічка, яку неможливо порівнювати

Один. Два. Три. Камера. Мотор. Піднімається завіса кінозалу й Ви опиняєтеся… в Англії початку ХХІ століття. Хіба не чудовий початок для шедевру сучасного кіномистецтва?

Стрічка розповідає про герцога, який готується вступити на трон. Він змучений нервовим порушенням, що мав вплив на мову. Будь-яка промова, простий виступ перед народом або ж звичайна розмова з родиною приносить величезний дискомфорт Альберту. Саме через це майбутній король Англії не вірить у свою можливість керувати країною. Дивний, та це лише на перший погляд, австралійський неортодоксальний логопед Ліонел нестандартними, іноді навіть смішними, методами лікування допомагає герцогу перемогти недугу. Що стало причиною заїкання короля? Як Георг VІ співав і погойдувався на пальчиках? І чи програвав він шилінг Ліонелу? На ці питання відповість кінофільм «Промова короля».

Знайомтеся, це – головний персонаж фільму Георг VІ (Колін Ферт), його чарівна дружина Єлизавета (Гелена Бонем-Картер), лікар-логопед Ліонел Лог (Джеффрі Раш), а це – недуга короля, точніше його маленька родзинка, яка добряче заважає бути справжнім монархом.

Ідея кінофільму виникла  з реального життя. В основі сюжету лежить історія про короля Англії Георга VІ – тата теперішньої королеви Єлизавети ІІ, який мав дефект мови – заїкання. Методи лікування фахівців не влаштовували короля. Саме тоді дружина відвела на прийом його величність до Ліонела. Принциповість й відсутність будь-якого тремтіння перед поважними гостями зачепило Берті (так родина називала короля) і він обирає його.

Кінофільм можна поділити на кілька сюжетних ліній:

  • дружба двох залежних один від одного чоловіків, але зовсім не схожих між собою. Один лікує, а інший вчить бути величним і царственим.
  • питання влади. Смерть короля Георга V, зречення від престолу старшого брата Едуарда VІІІ й перехід влади до Альберта.
  • мовний дефект. Заїкання – причина негараздів й невдалих промов Берті.
  • Друга світова війна.

Усі сюжетні лінії вдало пов’язані між собою, тому не виникає питань. Якщо говорити про ще одну перевагу кінофільму, то варто звернути увагу на вдалу операторську роботу й монтаж. Заворожуючі пейзажі, неймовірної краси костюми й зйомка загалом, переносять глядача в ту неповторну атмосферу величної Англії.

Неможливо не помітити акторську гру героїв. Колін Ферт, здається, завжди був королем Англії й мав таку царську поведінку. Джеффрі Раш ніби виріс у дусі Англії початку ХХІ століття, а Гелена Бонем-Картер просто неймовірна, як завжди.

 

Особливої уваги варті саундтреки до кінострічки. Усі мелодії вдало відтіняють переживання герцога й створюють потрібний ефект у певний момент.

Кульмінація фільму – промова Георга VІ до народу, який вступає у війну варта тисяч аплодисментів. Усі десять хвилин звернення тримають увагу й сам починаєш напружуватись, спостерігаючи за титанічними зусиллями монарха виголосити промову без заїкання.

Кінострічка вийшла на екрани у 2010 році й зібрала багато гарних відгуків як від глядачів, так і від кінокритиків (12 номінацій премії «Оскар»). Прикладом цього є нагороди фільму «Промова короля»:

Порівняти кінострічку «Промова короля» з будь-якою іншою неможливо – вона неповторна. Чи варто переглянути? Без сумнівів!

Автор: Яна Русіна

Фото з Інтернету