Важливе
Шлях незламного у кінострічці “Лютер”

Шлях незламного у кінострічці “Лютер”

Він пішов проти “верхів”:влади та політки, гнобителів та брехунів і навіть проти папи. Він зламав систему, підняв “сліпий” народ на повстання, а найголовніше довів, що Бог існує, і тільки щира віра це може підтвердити. Сильний та незламний Мартін Лютер – герой однойменної стрічки англійського режисера Еріка Тілла.

Прочитавши інтернетні статті про життя Мартіна Лютера, неможливо скласти повне уявлення про цю легендарну особистість. Фільм вдало доповнює та переносить нас у далеке XVI століття. Він дає можливість повністю зрозуміти наскільки важливими для майбутнього були ті події.

Мартін Лютер – один з тих, кому вдалося втерти носа вищим за нього по статусу. Він не побоявся піти проти всіх, а вміло та аргументовано довів свою думку. Кожне твердження він міг підтвердити словами з Святого Письма. Саме на ньому були побудовані всі його книги.

3

Щодо сюжету, то він біографічний. Це можна підтвердити сторінками з історії. Ну звичайно має декілька незначних поправок.

Мартін, повертаючись додому, потрапив під сильний шторм. Він благав Всевишнього про те, щоб вижити. І Господь йому допоміг. Після цього випадку він присвячує своє життя служінню Богові, стає монахом. Духовний наставник відправляє хлопця до Риму, центру тодішнього релігійногожиття. Але там він тільки розчаровується у продажності Божого дому та церковних служителів. Тому Мартін їде до Віттенберга, де стає доктором теології й отримує велику шану серед простих людей, яким їхню релігію тільки нав’язували священники, збагачуючись на бідності неосвіченої сірої маси. Мартінзміг відкрити очі людям, які ніколи не мали власної думки. Вони влаштували повстання, за яке поплатилися власним життям. І всі ті смерті залишилися на совісті Лютера. Після суду, головний герой змушений переховуватися, але часу він не гаяв. Мартін перекладає німецькою мовою Святе Письмо, щоб воно було зрозуміле та доступне всім. Після його одруження Карл V збирає євангельських царів, щоб заборонити німецьку Біблію, але одноголосно всі проти.

1

         Таким чином Мартін Лютер поставив крапку в одній частині історії й почав писати з великої літери нову епоху, нове життя. Там уже все по-іншому. Його дії змінили не тільки хід в історії релігії, а й мали значний вплив на економіку, політику, освіту і музику. Його Біблія стала наріжним каменем німецької мови.

Автор: Ярина Балабаник

Фото з Інтернету