Важливе
Сто метрів АРТу в Коломиї

Сто метрів АРТу в Коломиї

Коломия – це писанкове містечко на Івано-Франківщині. Славне воно своєю історією, архітектурою, мальовничими краєвидами, теплими людьми, а особливо атмосферою, яка закарбовується назавжди у серцях тих, хто тут хоча б раз побував.

А яка ж Коломия без мистецтва? Тому тут уже стало традицією організовувати фестиваль вуличних мистецтв “Арт-візія”. Уже втретє коломийська стометрівка перетворюється на дещо кольорове, музичне, театральне, а головне – сучасне та незабутнє. Нещодавно до столиці Гуцульщини завітали музиканти, художники, актори та митці з різних куточків України, щоб коломияни вийшли зі своїх тісних квартир і насолодилися сучасним мистецтвом, а гості міста ніколи не змогли забути свій візит.

2

Кожен може знайти для себе щось особливе. Тут можна насолодитися музикою сучасних молодих виконавців. Наприклад, для музиканта з міста Лева Ярослава, цей день пам’ятний тим, що в його групи відбувся дебют, тому “Арт-візія” важлива не тільки для гостей і жителів міста, а й відіграє велику роль у житті учасників фестивалю.

Фанатів театру зможуть потішити професійні актори на ходулях, які дарують людям усмішку на устах. Особливо приємно, бачити те щастя в очах дітей, бо їхні емоції справжні й такі безтурботні.

Любителів живопису не залишать байдужими художники. Неповторні портрети, натюрморти та живописи привезли з собою митці.

А також тут можна придбати ексклюзивну шкіряну сумку, оригінальну біжутерію чи навіть дерев’яний метелик для чоловіків, які стануть чудовим доповненням до образу. А найголовніше те, що всі речі “handmade”.

Як і чому з’явилася ідея організовувати такий фестиваль у Коломиї розповідає головний організатор дійства Сергій Коцюр: “Одна з причин чому наше місто рухається в неправильному напрямку це було те, що наша головна пішохідна вулиця перетворилася в свій час в торгівлю помідорами, овочами, фруктами. І ми шукали спосіб, як змінити це. Одного разу я побачив дівчину, яка грала на флейті. Це було так мило і красиво, хотілося просто постояти, помилуватися, і тоді в мене виникла ідея. А чому б не забирати стихійну торгівлю, а просто показати  коломиянам, як може бути по-іншому?  І запрошувати на центральну вулицю в першу чергу музикантів, художників, митців, навіть якщо це буде у вигляді торгівлі, то це має бути щось пов’язане з мистецтвом і красою”.

3

Як уже було сказано, фестиваль у Коломиї відбувається втретє, але все-таки до  дійства готуються заздалегідь. З кожною “Арт-візією” працювати над організацією стає все легше і легше, розповів “ARTarea” один з співорганізаторів фестивалю Василь Лабич: “Класно, що ще більше молоді доєдналось. Ми дуже багато роботи віддали волонтерам в руки. Цікаво виглядає, коли вони бігають такі кіпішні, з вогнем в очах”. Кожен охочий може стати волонтером “Арт-візії”, заповнивши невеличку онлайн-анкету.

Свято мистецтва в Коломиї завершилось швидко. Одного дня не вистачило, щоб насолодитися тією атмосферою, враженнями та емоціями, які дарує “Арт-візія”. Організатори вже почали підготовку до літнього фестивалю, а нам з Вами залишається тільки чекати серпня. До зустрічі в Коломиї.

Автор: Ярина Балабаник

Фото надані автором публікації