Важливе
Як минув день театру у Львові?

Як минув день театру у Львові?

Театр – це не просто професія, а стиль життя. У театрі актори та режисери проводять і вихідні, і будні. Виснажливі репетиції, колосальна самовіддача на виставах… Але водночас служителям храму Мельпомени вдається залишатися ентузіастами своєї справи, і рухати мистецтво вперед. Ми задали львівським театралам одне питання: “Що означає день театру для них?” (на першому фото зображена акторка Львівського театру імені Леся Курбаса Наталія Рибка-Пархоменко)

Олексій Кравчук, режисер:

“Найважливіші свята – це ті свята, які повертають людям момент любові, а любов це творчість. Як у Біблії написано: Спочатку було Слово. І я би робив акцент на таких святах. День театру об.єднує людей».

1

Олексій Кравчук

Натомість відома львівська акторка Наталя Рибка-Пархоменко на день театру зіграла важливу роль у прем.єрі до дня народження Шекспіра “Зимова казка”:

“День театру пройшов в робочій атмосфері.Зіграли прем’єру “Зимова казка”Шекспіра.Немає нічого прекраснішого так провести цей день!!!!!”

А молода режисерка і акторка Єва Якубовська вважає, що:

 День театру – якщо брати глибше – нічого, от ми тільки зараз, вночі після цього свята, повернулися додому, втомлені, сонні, замріяні про спокійні вихідні, але при цих всіх фізичних перипетіях відчувається лише одне, що день театру – це тоді, коли ти виходиш на сцену, і чудово, коли це часто!

3

Єва Якубовська

Водночас день Театру у Львові став днем блискавичних і надзвичайно яскравих прем.єр. У театрі імені Леся Курбаса презентували чотирьохгодинну виставу за п.сєсою Вільяма Шекспіра “Зимова казка”. Сценогарафом цієї дивовижної постановки стала мисткиня з Китаю, а зрежисував її Євген Худзик.

У театрі імені Марії Заньковецької відбувалася гумористична і водночас гостро суспільна прем.єра “Голий король”. Де крізь призму старовинних сюжетів Андерсена  (таких як “Принцеса і свинопас”, “Голий король”, “Казанок”) показали вади і переваги сучасного суспільства.

А у Львівському театрі імені Лесі Українки поціновувачі мистецтва побачили унікальну експериментальну виставу “Екзорцизм”. У ній показали важку роботу освітлювачів, та навіть гардеробниць театру. А глядачі мали нагоду познайомитися із акторами, які грали на Лесиних підмостках дуже давно. У виставі сміливий і сучасний драматург Павло Ар.є показав  загадковий і величних Дух Театру, і те, як крізь призму століть, і коліщатка буремної історії Театр залишається храмом мистецтва і  інтелектуальних роздумів.