Важливе
Весняне «розмороження сердець» у  виставі «Амнезія»

Весняне «розмороження сердець» у виставі «Амнезія»

Березень – початок весни, а весна – це прокидання кохання, теплих почуттів до ближніх. Задля “розмороження” сердець  у Львівському театрі імені Леся Курбаса показали виставу “Амнезія”, за однойменним твором французького письменника Еріка Емануеля Шмітта. Цей твір також відомий під назвою “Маленькі подружні злочини”. 
   Перш ніж розповідати про виставу напишу декілька слів про сам театр імені Леся Курбаса. При вході в зал стояла ввічлива дівчина, одягнена в кольорову сукню. Ця муза театру супроводжувала кожного гостя і показувала йому місце. Моє місце було 5 в сьомому ряду. Коли я побачила свій ряд я жахнулась — стільці стояли на сходинках не підкріплені, отже, оскільки мій ряд був найвищим та останнім, розслабившись я б могла б просто впасти вниз разом з стільцем. Також, варто сказати, що театр сам по собі маленький і під час антракту не було куди діватись. Проте талановиті актори змусили забути про всі недоліки та проблеми своєю грою. 
Як відомо, Шмітт славиться тим, що пише просто, але з глибоким підтекстом. Автор показує дрібні проблеми звичайних сімей та передбачає сумні наслідки. 
     Головний герой вистави — Жіль, котрий після нещасного випадку втрачає пам`ять, але як не дивно, пам`ятає все, окрім самого себе. Знає таблицю множення, грецький алфавіт, але не пам`ятає, хто він такий.

ку2

Кадр з вистави

    Згадати минуле головному герою лопомагає жінка, яка розповідає йому все, що хоче згадати Жіль, окрім самого нещасного випадку, після котрого чоловік втратив пам`ять. Насправді дружина дещо брехала про особистість чоловіка — вона хотіла створити його нового,щоб кохав її, ходив з нею по магазинах, завжди був вдома. 

ку3

Кадри з вистави

Проте, як виявилось потім, головний герой насправді не мав ніякої амнезії. Його амнезія — це “брехня для того, щоб повернутись та віднайти кохану”. Після “гри” Жіль зрозумів, що ніколи не казав, як кохає свою жінку та зраджував її не раз. Що жив іншим життям, котре сам собі вигадував. Після таких “маленьких шлюбних злочинів” головні герої вирішують чи зможуть вони далі жити разом. Та перш за все, потрібно, щоб здружились між собою їхні особисті “я” – сучасне та архаїчне. Сучасна жінка хоче свободи, а архаїчна ревнує чоловіка і прагне, щоб той був лише з нею. 
Зрозуміти свої проблеми у сімейному житті допоможе вистава “Амнезія”, головне запам`ятайте : “не потрібно лікувати себе медициною, коли душа потребує почуттів”. 
 Автор: Віта Євстіфеєва

Фото з Інтернету

Фото з Інтернету