Важливе
Гурт “Оленки” в об.єктиві журналу ARTarea

Гурт “Оленки” в об.єктиві журналу ARTarea

Три львівські талановиті дівчини не перестають дивувати перехожих українських вулиць своїм дивовижним співом та грою на незвичайних інструментах.

 Етно-гурт «Оленки», який складається з Марічки Чічкової, Вікторії Тітарової та Людмили Сущені, сьогодні потрапили під нашу увагу. Вже третій рік дівчата наполегливо працюють, їхній спів також чули у Польщі, Чехії, Словаччині та інших країнах, вони розвиваються та не перестають надихати своєю безпосередністю, творчістю та прагненням до нового, до того, чого ми ще не чули. Так у своєму інтерв’ю Марічка розповідає: 

 В кого з’явилася ідея створити гурт? 

 – «Одного разу Вікторія грала на вулиці з друзями, які приїхали з Петербургу, я проходила повз, вони мене побачили, покликали до себе і запропонували з ними зіграти. В кінці вони кажуть: “Вікторія, ти ж не маєш з ким грати, ось Марічку маєш”. Ось власне друзі нас і об’єднали. Так ми з Вікторією почали грати в листопаді 2013 року. В нас вже навіть є власний альбом, поки що один, називається він “Почало”  . Взагалі практика виконання цьої музики на вулиці, а не на великій сцені, це дуже класна практика і я раджу всім молодим музикантам пройти через це. Це прекрасна репрезентація того, наскільки є актуальна твоя музика і наскільки вона потрібна».

 Які стилі Ви виконуєте? 

 – «Ми виконуємо World music (в перекладі з англ. – світова музика)-музика народів світу. Взагалі ми виконуємо різну музику, але в основному це українська народна музика та музика балканського півострова. Якусь частину ми інтерпритуємо, додаємо інструменти, але загалом намагаємося залишати оригінал незмінним. Не з усіма звісно творами, але з тими, що можна, то ми обережно обрамлюємо не пошкоджуючи камінчик». 

На яких музичних інструментах граєте? 

 – «Кожна з нас грає на декількох інструментах. Я граю на концертині, Вікторія в нас мультиінструменталіст. Людмила в нас грає на перкусії, це загальна назва ударних музичних інструментів». 

Якими мовами Ви виконуєте пісні? 

 – «Сербською, македонською, трохи болгарською. Ми вивчаємо пісні на слух або ж по тексту з інтернету. Це слов’янські мови, тому загалом це не дуже важко». 

ол3

 Розкажіть цікаву історію з життя гурту.

 – «Я навіть не знаю(сміється). Зараз мені чогось згадалась історія одна…В “Оленок” є персональний охоронець. Якось ми грали на вулиці і до нас не на жарт почали чіплятися хлопці і один чоловік, який сидів слухав, він ще у військовій формі був, підійшов, сказав щоб ті нас не займали, типу нехай дівчата грають собі спокійно. Чоловік сказав, що працює охоронцем, дав нам свій номер і сказав, що якщо хтось буде чіплятися, то щоб телефонували. Взагалі в нас дуже багато цікавих історій, кожного дня щось нове, зараз так не згадаю». 

 Чи є у Вас якесь хобі окрім музики? 

 – «Кожна з нас цікавиться чимось ще. Я люблю музику, літературу, завжди любила читати. Вікторія займалася і танцями і малюванням. Люда малює, також любить велоспорт. Ми дуже любимо подорожувати». 

 Що Вас надихає? 

 – «Особисто мене це сама музика, це подорожі, люди, життя, мій коханий чоловік, він завжди мене дуже підтримує в цьому. Натхнення в мене взагалі рідко зникає, мене надихає майже все».    

 ол

 Розмовляла Валерія Мельник

 Фото: з архіву “Оленок”