Важливе
Живий театр або 5..4..3.. 2..1…імпро!

Живий театр або 5..4..3.. 2..1…імпро!

Памятаєте, як у «Кульбабовому вині» Рея Бредбері, головний герой Дуглас Сполдінг піднявшись на дідову вежу «викликав» літо? Простими рухами рук і добряче дмухаючи повітрям Дуг змусив зникнути з неба зірок, викотити сонце, розбудити усіх мешканців маленького містечка і привітати з першим днем літа. Він, ніби справжній режисер, який готував сцену і акторів до чудового, чарівного дійства, завдаючи добрий настрій і особливу атмосферу для усіх навколо. Уявляєте собі таку ситуацію у реальному світі? Так чи ні, впевнена, більшість  хотіла б  опинитися на місці Дугласа, та мало хто повірить, що це можливо. Постараюсь впевнити Вас у цьому і хоч на крок приблизити до незвичайного імпровізаційного театру, де місце, час і тему, обираєте і створюєте, Ви, любий глядач!

«Імпровізація – це не театр, це стиль життя і кожен може щось з цього взяти»

Дарія Малиць

Всього кілька місяців тому, у Львові народилася нова імпро група, з дуже «теплою і затишною» назвою «Пан Коцик», завдяки якій  жива форма театру розвиватиметься з неабиякою швидкістю!Імпровізаційний театр, ще не є дуже поширеним в Україні,  у Львові, де театральний світ неабияк наповнений як новинками, так і традиційними сюжетами, існує вже дві імпро групи:  SerYozno і Пан Коцик. До речі, якраз SerYozno і є хрещеним батьком Коцика, який зібрав талановитих молодих людей і познайомив їх з імпровізацією, а в особливих колах це називається «поширив іmprov вірус».

фото2

(

Ми всі одна велика сім’я! Це мені дуже подобається, бо я знаю, що є група людей, якім не все одно і вони знають, що хочуть в цьому житті: постійно дізнаватись щось нове і розвиватись. От ми –  імпро-сім’я!

Іван Брусак

Таку форму театру творять як актори, так і глядачі, при чому саме тут і зараз, без попереднього сюжету, сценарію і декорацій. Режисером у цьому дійстві є усі: актори любязно просять глядачів назвати їм місце і час, а потім без підготовки, домовленостей з партнерами по сцені, миттєво починають творити свою виставу, де слова і дії народжуються випадково і незвичайно.  Спостерігати за цим імпро світом неабияк цікаво, адже у ньому можливо усе!

«Ми зовсім не маємо часу для підготовки, глядач каже нам місце і це є поштовхом почати сценку, треба миттєво придумати собі образ ,проблему, знайти її вирішення.»

Анна Деркач

фото3

(перші репетиції)

Вперше почувши про імпро від поспішаючої на репетицію подругу(на яку іmprov вірус вже подіяв) , я задалась питанням, нащо репетирувати для імпровізації? До речі, це певно найпоширеніша оманлива думка серед людей, для яких імпро – щось нове. Насправді ж, лише завдяки довгим годинам репетицій актори вчаться цій майстерності.

Імпро в якомусь роді стрес. Ми такі собі мазохісти. Мазохісти люблять коли їм болить. Для мене стрес – це круто! На сцені ти можеш робити все що завгодно, бути будь-ким.

Ростик Лоза

фото4

 (відкрита репетиція)

Для акторів неабияк важливо вміти забувати на сцені про все, вийти з рамок комфорту (але в той ж час почуватися комфортно, як зауважив один з учасників Пана Коцика), відчувати партнера, вловлювати його ідею, думку (певно буде дивно, якщо кожен імпровізуватиме про своє), вміти бути безтурботною і грайливою, як дитина. Не варто забувати про те, що актори мусять бути обізнаними в різних сферах життя, адже хто знає, яку тему обере їм глядач!

«В імпро завжди треба казати «Так!» і ніколи не можна відмовляти глядачу, чи змінювати тему. Якщо він каже: «Ти балерина!», то ти стаєш балериною.»

 Іван Брусак

фото5

(виступ пана Коцика на Active Citizen Camp)

Скільки не говорити чи писати про імпровізаційний театр, все рівно не передаси  ту неймовірну атмосферу, звязок глядача з акторами, енергетику і надзвичайну порцію гарного настрою від участі в імпро! Як то кажуть, краще один раз спробувати, ніж сто разів слухати. Впевнена, що імпро не лишить Вас байдужим і Ви щоразу повертатиметесь в місце, де керувати «світом» можете Ви, де можна побажати все, що завгодно і Вам це подарують, де дорослі радіють і веселяться, як діти, де все щиро, весело і трошки казково!

фото6

 (перший виступ)

            « В майбутньому було б добре поширити імпро по всій Україні, аби організовувати фестивалі, займатися з дітьми з дитбудинків, з працівниками з різних установ…Імпро затягує! »

Іван Брусак

Офіційні сторінки Пана Коцика в соц.мережах:

https://vk.com/pankocyk

https://www.facebook.com/pankotsyk

 

Автор: Ревіде Зіятдінова

Фото надані автором публікації