Важливе

Квіти: для Елджерона. Від Чарлі Гордона

“Всесвітній бестселер, який сколихнув серця мільйонів читачів! Неодноразово екранізований роман, який здобув найпрестижніші літературні премії! Історія, яка зворушує та змушує замислитися… Розумово відсталий Чарлі Гордон погоджується на ризикований науковий експеримент — понад усе він мріє стати розумним. Після надскладної операції на мозку його інтелект дійсно стає блискавичним. Але ніхто не міг передбачити, які наслідки спричинить цей дослід…”

«Квіти для Елджернона» (англ. Flowers for Algernon) — науково-фантастичний твір-розповідь (софт сайнс-фікшн) американського письменника Деніела Кіза. Вперше опублікований в квітневому номері Журналу фентезі і наукової фантастики за 1959 рік. Премія Г’юґо за найкраще коротке науково-фантастичне оповідання (1960).

В подальшому Кіз дописав оповідання до роману (з тою ж назвою), який отримав Премію Небюла за найкращий роман в 1966 році.

Протягом читання мене ніяк не полишала думка про схожість цієї книги з іншою – “Таємнича історія Бенжаміна Баттона” Ф. С. Фітцджеральда. І хоча в останній розповідається про фізичні зміни головного героя, у “Квітах” йдеться про інтелектуальні зміни.

На 300 сторінках авторові вдалося простою, доступною мовою передати складнощі і радощі головного героя. Те, як з 68 його КІ досягає 200. Як його бажання бути розумнішим обернулося не такою й гарною ідеєю. Як, розвиваючись, він залишив позаду тих, хто його фактично створив. Галатея, яка не належить жодному з Пігмаліонів, а належить лише собі.

Це надзвичайно цікавий твір для тих, хто прагне розвитку й руху вперед. Він повчальний для тих, хто вважає знання та інтелект важливішими за все інше. “Квіти для Елджерона” про людські стосунки, інтелектуальний розвиток і його наслідки навколо.

Автор: Кобзар Владлена