Важливе
Батяри – гультіпайське обличчя Львова

Батяри – гультіпайське обличчя Львова

Батяри – це особлива львівська субкультура, яка виникла в ХІХ столітті та існує і досі. Ці незвичайні люди завжди прагнули вирізнятися з натовпу, манерою поведінки, стильним, часто чудернацьким одягом,своєрідним молодіжним сленгом. Через це їх називали гульвісами, чи авантюристами – каже дизайнер Юлія Рибка, яка на Дні батяра презентувала авторську колекцію одягу:

«Це були такі хлопці-бешкетники, які любили досить вільний одяг на той період. Підтяжки, метелики. Могли закочувати штани. Вільно себе почувати, мали робити збитки і вони були присутні в одязі».

бат3

День батяра – це традиційне львівське  свято – кажуть організатори. Адже батяри – це невід’ємна складова Львова, частина унікальної міської культури  – зауважує організатор свята Андрій Сидор:

«У нашій версії це такі галантні хулігани. Якщо їхні попередники продавали, або давали людям цеглу, то сучасні батяри швидше даруватимуть дівчатам квіти».

бат5(на фото виставка ретро-автомобілей до дня Батяра)

Але учасники  незвичайного батярського свята не лише відчують унікальну атмосферу цієї субкультури, чи познайомляться із справжніми батярами. Але також долучаться до багатьох розваг. Наприклад, відвідають виставку Урбан-скетчен, де молоді художники спеціально до дня Батяра підготували свої надсучасні твори. Майже театралізованим дійством буде батярський велопробіг – каже Андрій Сидор: «Другого числа велопроменад «Батяри и на роверах», де люди зберуться з незвичайними, дивними, одягненими роверами. У твідових костюмах, у своєрідних, старомодних капелюшках. Буде майстер-клас батярських танців».

бат2