Важливе
Соціальний стріт-арт від львівських митців

Соціальний стріт-арт від львівських митців

Львівські митці Софія Зайченко та Костя Бєглов створили філософське графіті присвячене дітям з аутизмом. Крізь призму творчості художники показали загадковий та багатогранний внутрішній світ особливих малюків.

Основним симптомом аутизму є нездатність адаптуватися у суспільстві, своєрідна відмежованість від навколишнього світу. Особливо важко цей стан переживають діти, адже однокласники чи друзі не завжди здатні зрозуміти і прийняти таких незвичних дітей. Однак за кордоном аутизм для таких діток вже давно не вирок. Там малюків дощу активно інтегровують у суспільство, розвивають їхні творчі здібності, зацікавлення наукою. Головне не дозволити дитині випасти із суспільства – зауважує митець Костя Бєглов:  «Через мистецтво найпростіше щось донести мені здається, бо зігнати дітей в школі в актовий зал і розповісти їм про природу аутизму це набагато примітивніше, аніж у такій легкій, доступній формі»

DSC_0662

Митці Костя Бєглов та Софія Зайченко зізнаються, що ідея створити суспільне графіті виникла давно. Однак довелося довго думати над концепцією, адже вуличне мистецтво вимагає незвичних, змістовних образів та водночас доступності для широкої аудиторії. Розробляючи ескіз стріт-арту присвяченого діткам з аутизмом художниця Софія Зайченко шукала натхнення у творчості українських малярів. Відправною точкою у розробці ідеї стала автентично-природна творчість Катерини Білокур, етнічні українські мотиви. Адже птахи, вирій – це символи весни, душевного оновлення. Окрім української символіки художниця використала японські хоку. Софія Зайченко розповідає: «Я почала малювати і дійшла до того, що намалювала дівчинку і людину, яка говорить до неї. І ці слова вони перетворюються у звуки, музику, ноти, переходять в пташок. І ця дівчинка ловить пташку. Тобто вона сприймає слова, як образ»

DSC_0663

Митці сподіваються, що їхній графічний твір приверне увагу львів’ян до дітей, які живуть з аутизмом і допоможе ненадовго зазирнути у змістовний та особливий внутрішній світ таких малюків.

DSC_0665

 

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ! ЯКЩО МАЄТЕ БАЖАННЯ І ЗМОГУ ДОПОМОГТИ ДІТЯМ З АУТИЗМОМ, МОЖЕТЕ ПЕРЕКАЗАТИ ПОСИЛЬНУ СУМУ КОШТІВ НА КАРТКУ ПРИВАТБАНКУ: 4149 4378 5488 6056            

 КОШТИ БУДУТЬ СПРЯМОВАНІ НА  ЗАКУПІАЛЮ ОСНАЩЕННЯ ДЛЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО КАБІНЕТУ У СПЕЦІАЛІЗОВАНІЙ ЛЬВІВСЬКІЙ ШКОЛІ “ДОВІРА”