Важливе
Книга як зброя проти байдужості

Книга як зброя проти байдужості

Що може бути краще гарної компанії, теплої атмосфери та цікавих книг? Саме так вирішили у «Видавництві Старого Лева», організувавши весняний розпродаж напередодні Великодня.  А щоб додати трошки добра в сучасний світ, він став ще й доброчинним. І не зважаючи на погану погоду та дощ, знайшлось багато прихильників такої думки, які з радістю провели цей вихідний день серед літератури та натхнення.  

Лев2

   Шостий доброчинний розпродаж від «Видавництва Старого Лева»  в затишній Медіатеці пройшов під гаслом «Книги за життя». І дійсно, кожна куплена книга була здатна принести не лише етичне задоволення читачам, а й врятувати життя тих, хто зараз сміливо та хоробро захищає наш спокій. Кожен охочий міг долучитися до збору коштів для поранених бійців, та ще й отримати за це книгу.

лев8

   «Ідея виникла вже давно, – зазначає організатор заходу пані Вікторія.    У Львові все частіше проводяться заходи благодійного характеру і тепер «Видавництво Старого Лева» перейняло цю ідею. Ми цього року провели вже 6 благодійних розпродажів.  Кожного разу ми обираємо різну мету, залежно від потреб. Цього разу збираємо кошти хлопцям, які знаходяться у Львівському військовому госпіталі» Також пані Вікторія додає:  «Така велика кількість людей свідчить, що варто лише створити платформу для добра,  місце, де кожен може прийти і зробити щось добре, і люди скористаються такою можливістю. Тому кожних три місяці ми будемо проводити такого типу розпродажі».

   Ідея приносити добро через мистецтво, допомагати, отримуючи задоволення, зацікавила багатьох, адже людей зібралось і правда  сила-силенна. 

   «Я думаю, що то вже стає  модою у Львові –  такий спосіб проведення часу. Дійсно гарно, що є такі місця і люди, які створюють цікаві програми. Тут хороша атмосфера», – ділиться враженнями відвідувачка розпродажу пані Олена.

лев5

   Серед відвідувачів – і малеча, для якої організатори підготували цікаву програму. Весь час з дітьми працювали аніматори,  діти бавилися, танцювали та запускали повітряні кульки. Крім розваг та великого вибору дитячої літератури ще цікавішим були дитячі майстер-класи, які захоплювали найменших відвідувачів і на яких вчили робити неймовірної краси речі власними руками. Серед таких майстер-класів, наприклад, вивчення стародавньої техніки розпису або ж написання листів до поранених солдатів.

лев4

  «Ми робили сердечка та малювали писанки, – розповідають маленькі дівчата, – а ще купили нові книжки». І додають: «Нам хотілося, щоб такі заходи були частіше».

   Для дорослих організатори підготували не менш цікаву програму. Кожен охочий мав змогу взяти участь в майстер-класах з виготовлення обрядових ляльок-веснянок або ж писанкарства. А ввечері на всіх відвідувачів чекали душевні поетичні читання з  Іриною Старовойт, Маріанною Кіяновською та Юлією Мусаковською.

  Не менш цікавою частиною заходу став буккросинг. Ця, поки що не дуже поширена в Україні справа з складною назвою, насправді має прості правила. Варто лише принести свою стару книгу і в обмін отримати щось інше, що вам більш за все сподобається.  Додатковими умовами стало невелике пожертвування, суму якого обирали самі гості, яке також долучалося до загального збору. Таким чином відвідувачі розпродажу мали можливість дати своїм старим книгам друге життя, знайти для себе щось цікаве та приєднатися до доброчинності.  

лев7

   «Це корисно, адже інколи ти купляєш книжку, прочитаєш і вона просто стоїть, а тут ти даруєш її комусь іншому. Це допомагає людям, які не можуть купити собі книгу, адже вони зараз не дешеві, особливо доброї якості. А так є можливість поділитися книгою з кимось», – розповідає пані Ольга, що також обміняла свої книжки.

   Загалом розпродаж минув в затишній атмосфері, кожен почував себе як вдома. Майстер-класи, обмін та продаж книг, легка музика, сміх дітей та столик із чаєм та всілякими смаколиками подарували всім відвідувачам гарний настрій та заряд енергії. І це все попри негоду та дощ. А усвідомлення того, що кожен зробив добру справу, допомігши нашим захисникам, залишить позитивні емоції на багато днів. Цей захід вкотре довів, що мистецтво-теж зброя. Зброя проти байдужості та зла. Читайте та даруйте добро.

Автор: Наталя Барна

Фото автора