Важливе
Ready. Steady. BACH! – класична музика у режимі нон-стоп

Ready. Steady. BACH! – класична музика у режимі нон-стоп

Такі гучні та пишні ювілеї святкують тільки генії. 330-річчя від дня народження відомого на весь світ композитора Йоганна Себастьяна Баха Львів відзначив незабутньо. Ми долучилися до всесвітньої ініціативи «Bach in the Subways». Музика талановитого поліфоніста грала цілу добу по культурних та громадських локаціях Львова. Живе виконання творів Баха лунало безперервно у Львівській обласній філармонії, Палаці Потоцьких, Будинку органної та камерної музики. А ще – у кав’ярнях, ресторанах, та навіть у трамваях. У «Бах Маратоні» взяли участь понад 600 музикантів з України, Бельгії, Польщі, Австрії, Швейцарії, Латвії. Такий масштабний проект встановив Рекорд України! Подібного дійства ще не було.

Усі ключові твори Баха встигли пролунати за ці 24 години. Співорганізатор проекту Іван Остапович каже, що будували програму так, аби показати якомога більше різноманітної музики Баха, різножанрової:

 «Тут і орган, і оркестрова музика, і хорова. Соло скрипки, віолончелі,  клавіру…»

Дійство розпочалося «Високою месою» у виконанні Галицького академічного камерного хору, Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії (диригент – Ілля Ступель). Один з найвідоміший сольних творів композитора, створений у бароковому стилі. «Високу Месу» вважають філософською сповіддю композитора, у ній він найчіткіше змалював свій погляд на світ та його сенс.

Взагалі, музика Баха космічна, наповнена діалогами із Богом, роздумами про буття.

Музикант ще й любив імпровізувати, шукати нові жанри. Музикознавець Борис Асаф’єв про німецького композитора каже так:

«Бах сприймається не тільки як особистість, але як лабораторія, в якій змішувалися усі творчі навички, стилі, тенденції і пошуки музики його часу».

Твори Баха навіть більше ніж класичні, вони увібрали у себе і джаз, і свінг, і блюз.

Те, що Бах завжди модний, продемонстрували 24 години «Бах Маратону».

Сучасні композитори навіть робили своєрідні кавери на його музику. Зокрема, львівська композиторка Богдана Фроляк, яка  переосмислила Бахові «Шість віолончельних сюїт для симфонічного оркестру». У філармонії львів’яни мали змогу побувати на грандіозному дійстві «Погляд крізь час». Виконував сюїти Академічний молодіжний симфонічний  оркестр «INSO-Львів» (диригент – Володимир Сивохіл). Концерт надихав весняною свіжістю. Кришталеве звучання  ксилофонів та енергійні удари  бубнів робили Баха ну зовсім молодим. Віолончельні сюїти можна було послухати із різних ракурсів – тембральних, тематичних.

Загалом музику Баха львів’яни мали можливість чути до другої ночі! Завершальний концерт відбувся у органному залі під назвою «Монети. Пасхальна ораторія».

Хочеться, аби таких культурно-інтелектуальних та приємних дійств в Україні було все більше і більше. На думку Івана Остаповича, людям треба показувати альтернативу до того, чим їх годує сучасний медіапростір:

«Наша країна потребує більший масив мистецького продукту. По телебаченню постійно крутиться попса. Людям потрібно показати, що крім цього є щось інше. Ось трамвай з музикою Баха їздить, біг-борди з Бахом, молоді музиканти виконують, різноманітні жанри творів Баха.

На жаль,  поки що у нас немає нормального державного телеканалу культури, трансляції концертів…»

Що ж, сподіваємося, скоро буде і такий канал. Головне те , що Львів робить величезні кроки для популяризації серед населення високого мистецтва. І «Бах Маратон» – цьому прекрасний приклад.

Автор: Катерина Воронова

Фото з пабліку у фейсбуці «BACH Marathon in LVIV, Ukraine – Bach in the Subways Day 2015»

20781_885113454865575_1227223596629469494_n