Важливе
Крижане диво у Львові

Крижане диво у Львові

Нещодавно біля головної ялинки міста Лева, просто неба, митці створювали дивовижні скульптури із криги. Це дійство організатори проводять уже втретє, ним завершують Шостий Різдвяний Ярмарок. Цьогоріч скульптори презентували лише п’ять льодових фігур , проте кожна із них має символічне значення та перегукується зі складними подіями сьогодення в Україні. 

лід2

Незважаючи на дощову погоду, при якій лід тане, а сама фігура стає меншою і швидко втрачає свої обриси, скульптори не відмовилися від творчих намірів. Вони знають: аби крижана брила стала частинкою мистецтва, потрібні не лише  обладнання для обробки льоду, вода і праска, які надають йому гладкості та прозорості, а й ідея та натхнення. Тому не дивно, що негода не зупинила майстрів різьби висловити у скульптурах своє бачення.

Митець із Запоріжжя Сергій Жолудь вирізьбив козу та дідуха. Каже: таке поєднання є символічним: «Дідух якраз буде у вигляді тризуба, що є досить патріотичним образом. Коза є символом цього року, а також новорічних свят».

фото майстр

Львівська скульпторка Дарія Альошкіна представляє рибу. Зізналася, що таку скульптуру вирізьблювала для дітей. Окрім цього додає: «Це ще й священний символ християнства, закінчення свят і Водохреща». У символ 2015 року – Козу, величезний шматок криги перетворив і майстер льодового мистецтва Антон Лубій.

Митець Гордій Старух у своєму творінні вирішив поєднати жартівливість і серйозність. «Я роблю ангельські крила. З одного боку, проста ідея, мовляв: «Стану біля цієї скульптури, виростуть у мене крила!»З іншого – тема небесних людей, батальйонів, сотень, яка цього року дуже зачепила. Для тих, хто замислюється над творами, це ще один привід подумати: чому ми живі, а хтось інший – ні…» – пояснює він.  

лід

Крижаною карта України, із жовто-синіми долонями та написом «StopPutin», постала за задумом скульптора Яреми Миська. Він вважає, що  під час такого складного періоду люди не мають бути байдужими: «З огляду на події, які відбуваються в країні, дивлячись на свята, треба памятати, що завдяки комусь у нас тут все спокійно», – наголошує митець.

Переможницею конкурсу льодових скульптур професійне журі та глядачі визначили Дарію Альошкіну із композицією “Риба”. Завершив таку атракцію святковий вертеп від театру тіней “Див” та гурту “Йорий Клоц”.

Автор: Юлія Девда

Фото з Інтернету