Важливе
Мистецьке розмаїття «Наукових пікніків»

Мистецьке розмаїття «Наукових пікніків»

   Наука дуже близька до мистецтва, адже митці та науковці об’єднані одним дуже важливим фактором – натхненням. Без нього не можна намалювати картину та створити прогресивний винахід. Адже сили уяви спершу повинні намалювати візерунок майбутнього твору у нашій голові. Але попри це серйозну науку часто вважають нудною, сірою на відміну від мистецтва. Цей усталений стереотип вже вдруге спростовує проект ГО CREARTза партнерства FundaciaPolskaEuropa«Наукові пікніки».

фото10(малюк випробовує сонячні батареї на дотик)

  Ці вихідні були щедро осипані променями лагідного осіннього сонця. Зацікавлені наукою молодь та малеча (а цих ентузіастів було найбільше) поволі стікалися у Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. І вони не помилилися, адже тут творилися справжні наукові дива. Наприклад, невеличке виверження вулкану, надувні кульки, які не лопалися від проколювання, оживали та звивалися в танку «фараонові змії» (дослід із взаємодії кальцію та спирту), а кава мала дивовижний «альтернативний» смак.

фото

   Своєрідною цікавинкою «Пікніків» стали сонячні батареї – винаходи аспіранта Київського політехнічного університету Андрія Гетьмана. Як розповів студент, сонячні батареї  є дуже важливою сферою наукових досліджень, адже саме такі розробки можуть в подальшому забезпечити енергетичну незалежність України – проблему, яка зараз дуже на часі. Однак, ці винаходи поки  не є достатньо ефективними, так як в Україні є багато місяців, коли сонце ховається за хмарами.  Науковці зараз працюють над сонячними батареями, які б зберігали енергію світила упродовж холодного часу. Однак серед здобутків аспіранта є сонячні батареї, які дозволять під заряджати мобільний телефон у горах чи в далеких мандрівках. Подальшу винахідницьку роботу Андрій Гетьман спрямує  на впровадження сонячних батарей у космічних технологіях.

фот2

    Присутніх також зацікавили новітні пристрої, які дозволяли дізнатися активність мозку. Це дуже модернізований винахід, а розроблений спеціально для користувачів різноманітних гаджетів.

   Гастрономічні наукові новаторства також вражали не менше. Наприклад, охочі могли скуштувати альтернативну каву. Напій цей робиться за своєрідною методикою. Спершу каву перемелюють, а потім до неї додають холодної води спеціальним крапельним методом. Ця кава, за словами винахідників, має набагато більше кофеїну, аніж звичний нам напій, а також вражає оригінальними смаковими властивостями, які змінюються залежно від температури.

    Студенти Львівського ветеринарного університету у свою чергу презентували екоковбаси. Які виготовляються з додаванням чорносливу, імбиру та інших незвичайних інгредієнтів.

    У другій половині дня перед відвідувачими наукового свята виступили представники Вуличного університету, які захоплююче розповідали про електронні гроші та зелену енергетику.  Наостанок виступив гурт автентичної української музики «Перекоти поле».

   «Наукові пікніки» лише почалися у Львові, у неділю вони вже відбулися у Тернополі, а  21 вересня пройдуть у Києві.

    Автор: Оксана Бабенко

   Фото надані ГО CREART