Важливе
Втекти від хаосу буденності разом з «Collegium Musicum»

Втекти від хаосу буденності разом з «Collegium Musicum»

 

Сьогодні відбулася цікава мистецька подія – у рамах «Днів музики Баха від Collegium Musicum» пройшов іще один концерт – третій із серії концертів, присвячених творчості цього неперевершеного композитора. Цього разу – деякі органні твори. Порадував слухачів чудовим виконанням на органі музикант із Києва Богдан Дем’яненко, органіст церкви святої Катерини  німецької  євангелічно-лютеранської общини міста Києва, студент  Київської музичної Академії України імені Петра Чайковського, музичний теоретик.

       Твори Баха виконані на концерті, а саме прелюдії, фуги і фантазії характеризуються тим, що спрямовані на те, аби донести до слухача божественне, високе, розбудити у його душі почуття неспокою, елегії.

       Концерт розпочався словами одного із організаторів Тараса Демка:

        Першою буде виконана «Прелюдія та фуга до мінор» – у часи бароко тональність до мінор – трактувалася, як тональність Бога отця. Бах використовує тут милозвучну акордову фактуру-контраст найнижчих і найвищих звуків органу.

    Послухати концерт прийшло багато людей. Тут були представники дуже різних вікових категорій – від семирічних дівчаток і хлопчиків до людей похилого віку. Але найбільше було молоді. Це й не дивно, адже попри те, що зараз побутує думка, нібито юнацтво не читає книжок і не цікавиться високим мистецтвом, сучасне студентство, шкільництво має велику зацікавленість класичним Мистецтвом, і намагається осмислити його по-своєму у руслі сьогодення. Слухачів зібралося так багато, що вільних місць, на лавках у костелі святого Антонія (що по вулиці Личаківській) зовсім не було і багато поціновувачів музики стояло до кінця концерту.

      У сучасному світі органну музику чуєш не так часто. Іноді вона виринає і доторкається до глибин твоєї душі із надр реклами, чи кінофільмів, але це трапляється рідко і ніби непомітно. «Collegium Musicum» надали унікальну нагоду прослухати цілий концерт «живої» органної музики. Піднесені, глибокі, часто сповнені внутрішнього смутку, мелодії лилися залом і навіювали думки. Кажуть, що справжнім художником є той, хто намалює картину, а кожен побачить на полотні щось своє. Так само і в музиці. Можливо, Бах закладав у свої мелодії чітке Послання – крізь музику він хотів говорити із Богом. Але кожна людина у цьому музичному полотні ніби чує плин власних думок, які поволі відходять на задній план. У мозку залишаються лише одні розмірковування  – про сенс життя, про швидкоплинність буття і про те, яку красу може створити людина. Повсякденне, вторинне залишається поза свідомістю. 

        Бах створив справді вічну музику. Сучасні люди перебувають у полоні власних гаджетів, Інтернету, а відтак їм дуже важко концентрувати свою свідомість на  чомусь одному впродовж довгого часу. Концерт тривав дві години і більшість із публіки сиділи непорушно та навіть не намагалися витягнути свої мобільні телефони, аби розвіяти нудьгу. Адже нудьги не було  і не могло виникнути. Людина завжди у всі століття потребуватиме чути високу музику, це допомагає барвами уяви додати своєму внутрішньому світу додаткових штрихів, дати собі відповіді на ті питання, на які не залишається часу упродовж хаосу буденності. 

концерт