Важливе
Серіал «Гільда»: затишок, пригоди і щасливе життя

Серіал «Гільда»: затишок, пригоди і щасливе життя

Всі ми чули про Netflix, який часто дивує своїх глядачів цікавими фільмами й серіалами. Вам подобається скандинавська міфологія і ви не проти гарно проведеного часу? Чудово! Тоді запрошуємо вас у магічний світ «Гільди» – канадсько-британського серіалу, створеного за мотивами коміксів ілюстратора Люка Пірсона.

Блакитноволоса Гільда живе у затишному будинку серед лісу з мамою та домашнім улюбленцем – лисоленем Живчиком. Дитина щодня знаходить собі пригоди: тікає від тролів спілкується із велетнями або ходить у гості до Лісовика. Живчик – лисеня з маленькими оленячими рогами, власне, звідси і назва – лисолень. Одним із найкращих друзів Гільди є маленький ельф Альфур. Він невидимий, але якщо підписати угоду (з угодами і папірцями у світі ельфів особливі стосунки), то Альфура й решту маленьких чоловічків можна бачити. Гільда звикла жити серед дивних істот і знаходити із ними спільну мову, але через певні обставини (обійдемося без спойлерів) вона з мамою змушені переїхати у місто Тролещина. Звідси і починається найцікавіша частина мультсеріалу.

Загалом, «Гільда» скоріше дитячий серіал. Проте, повірте, вам сподобається вже із першої серії. Не часто можна зустріти на стільки якісний мультик, який буде цікаво дивитися і дитині, і дорослому. Часом сюжет досить простий, але кожна серія змушує задуматися над важливими речами. Тут про важливість збереження природи, про невтручання у життя інших людей, про стосунки батьків і дітей, про повагу до інших, про дружбу і про шанування традицій. Можливо, дітям більшість підтекстів будуть незрозумілі, але дорослим досить легко вловити суть кожної серії.

Окремо варто наголосити на анімації. Художникам на стільки вдалося передати ту атмосферу хюґе й змалювати героїв скандинавської міфології, що стає шкода, що ніссе, Вальравна і духів природи не існує. Приглушені тони, пастельні кольори, затишна Тролещина (не плутайте із Троєщиною, прошу) й пейзажі створюють особливу атмосферу під час перегляду з якої не хочеться повертатися до свого звичного життя. Ще один момент, на який варто звернути увагу – музика. Вона просто чарівна. Візуальна частина «Гільди», без перебільшень, прекрасна, але музика ідеально доповнює серіал.

Щодо героїв. Гільда не надто слухняна дівчинка. Часто її пригоди (в які вона втягує ще друзів і маму), не просто цікаві й веселі, а і небезпечні. Вона хоробра і непосидюча, але тим не менш, завжди готова слухати (і головне чути) маму й робити висновки. Часом вибрики Гільди та її нерозумні вчинки починають дратувати, але потім згадуєш себе у дитинстві і все стає на місця. Кожен із нас творив щось, за що доводилося відповідати.

Мама теж цікавий персонаж. Вона не дивується пригодам, у які постійно влазить її донька, чемно визбирує коші з голови (щоб зрозуміти що це треба дивитися серіал) й всіляко підтримує Гільду. Турбує тільки те, що Гільда з друзями часто мають пригоди вночі, а батьки ніби взагалі не звертають увагу на те, що їх чада блукають десь у місті, а не сплять вдома.

Персонаж, який точно сподобається дорослим – Лісовик. Він такий-собі нетовариський соціопат, який живе тільки заради себе. Проте, ми знаємо, що із більшістю соціопатів у кіно відбуваються зміни (згадайте хоча б Шерлока із відомого серіалу) і вони починають розуміти сенс людських стосунків й цінувати дружбу.

Особливу увагу заслуговує Альфур. Точніше навіть не конкретно він, а весь маленький народ. Тут дуже очевидні насмішки над усім бюрократичним апаратом. Часом стає аж не по собі від правдивості ситуацій, де усі, всюди і за будь-яких обставин мусять підписувати угоди й носитися із папірцями.

Якщо ви досі сумніваєтеся чи варто дивитися «Гільду», то нижченаведені факти вас остаточно переконають. Елісон Кін із «Collider» так писала про мультсеріал: «Незалежно від віку, Гільда ​​запрошує глядачів приєднатися до таємниць і пригод, відчути магію, знайомлячись з численними істотами і їх цікавими звичками в оптимістичному і дивовижному світі. І хоча Гільда ​​повинна подорослішати і прийняти міське життя, їй не потрібно відкладати своє дитяче чудо. Ми теж не повинні». На сайті «Rotten Tomatoes» серіал отримав 100% рейтингу. Також більшість критиків схвально відгукуються про сюжет, персонажів, анімацію та музику в серіалі.

Мультсеріал «Гільда» у кожному епізоді повертає дорослих у чарівний світ дивовижних істот і змушує їх вірити в чудо. З нетерпінням чекаємо другий сезон.

Підготувала Яна Русіна