Важливе
Мистецтво та екзистенційні посили стипендіантки Товариства угорських митців Закарпаття – Олівії Жігов

Мистецтво та екзистенційні посили стипендіантки Товариства угорських митців Закарпаття – Олівії Жігов

У 2019 році Товариство угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса оголосило конкурс на одноразову стипендію для закарпатських митців, які володіють угорською мовою та молодші 30-ти років.

Першою стипендіанткою стала Олівія Жігов. Закарпатська художниця та керамістка, окрім грошової премії, отримала можливість брати участь у спільних виставках Товариства. І першою, на якій Олівія представляла свої роботи, була виставка «Зимовий вернісаж – 2019», що Товариство традиційно проводить щороку. На виставці можна було побачити роботи молодої мисткині під назвою «Потік думок» й «По допомогою», які увійшли у фонд Товариства. Окрім Олівії Жігов, на «Зимовому вернісажі – 2019» представляли свої твори ще 23 закарпатських митців ( Наталія Борецька-Грабар, старий та молодший Гіді Ендре, Василь Габда, Іштван Шолтес, Коприва Аттіла та інші).

На виставці «Зимовий вернісаж- 2019»

Олівія Жігов: «Щиро вдячна Товариству за таку можливість! Це значна допомога для художників, які роблять «перші кроки» у мистецтві. На жаль, навчальні заклади не вчать, як використовувати свої знання і де шукати можливості. А такі стипендії можуть дати хороший, успішний початок!»

Мистецькі звершення 22-річної Олівії не розпочалися й, звісно, не закінчаться на даній виставці. Ще у 2017 році вона брала участь в Українській бієнале художньої кераміки ім. Василя Кричевського, а також неодноразово у різних студентських виставках.

Та ця стаття не могла завершитися на фактологічному матеріалі. Вагомим довершенням, а той основою його буде занурення у саме мистецтво Олівії Жігов. Одразу виникає думка, наскільки цінним є спілкування з митцями у реальному часу, коли вони можуть стати безпосереднім смисловим містком між нами та власним мистецтвом.

Репертуар робіт мисткині різнорідний: від стилю й техніки до ідей та сенсової характеристики. Наразі Олівія працює над серією «Беззахисна», яка налічуватиме 5 робіт. Мисткиня коментує: «Назва серії говорить не про фізичну беззахисність, а, радше, про духовну. Про ті події та почуття, які паралізують й знеболюють, і ми стаємо беззахисними перед собою, Богом, Всесвітом».

Жігов Олівія, «Колюча правда», 2020 рік. 32 х 30 х 35 см. Ручна ліпка. Гончарна глина, поливи, дерево, дзеркало.

Перша робота із цієї серії – «Колюча правда» (в процесі ще «Болючий спомин» та «Зрада»).

Роботою «Колюча правда» Олівія створює простір для переосмислення себе й усіх у світі, наших вічних цінностей та повсякденної вразливості. «В кожного є своя «правда», своє бачення всього на світі, яка часто «коле очі» іншим, а ще частіше – самому собі. Буває, що обмалюємо себе і тим самим обманюємо інших тільки тому, що істина (чи то правда) – є неприємною, вона нас болить. Завжди легше закрити очі, ніж «колупатися в ранах». Кожна колючка відповідає за одну «правду», яка вирвалася на волю. Дзеркальне лице є символом того, що ми тільки відображення навколишнього світу».

«Болючий спомин» (в процесі)

«Зрада» (в процесі)

Варто згадати ще й інші твори мистецтва Олівії, які існують поза серією «Беззахисна». Це і панно «Самотня вечеря», і полотно «Відображення», і вже загадана скульптура «Потік думок», яка зараз доповнює фонд Товариства угорських митців Закарпаття, і багато інших мистецьких робіт, знайомство з якими чекає нас незабаром.

Жігов Олівія, «Потік думок», 2017 рік. 38 х 27 х 11 см. Ручна ліпка. Шамот, поливи.

Жігов Олівія,«Самотня вечеря», 2018 рік. 40 х 45 см. Ручна ліпка. Шамот, поливи, дерево.

Жігов Олівія, «Відображення», 2019 рік. 30 х20 см. Картон, олія.

На мові мистецтва Олівія Жігов говорить з нами про важливі проблеми людської узгодженості із самими собою та навколишніми у крихкому світі. Якраз ця крихкість зовнішнього, що поглинається внутрішньою силою людини, і становить важливу віху майстерності та самобутності мисткині. Олівія Жігов дає нам усім надію.

Підготувала Віра Карпінська