Важливе
Як покращити свою мову?

Як покращити свою мову?

Карантин – чудова нагода зайнятися самовдосконаленням. Незабаром (віримо в це) ми знову будемо спілкуватися із друзями вербально, а не через месенджери. Слово – основний інструмент спілкування. А культура мовлення – віддзеркалення і культури мислення, і ерудованості, і інтелігентності кожного з нас. Як не плутатися у думках, чітко й зрозуміло говорити, позбутися слів-паразитів та ситуацій, коли «слово вилетіло з голови»? Здивуй усіх своєю мовою після карантину!

  • Контролюй слововживання

Спробуй говорити повільно. Можливо спочатку буде незвично і дискомфортно. Проте, саме так ти зможеш «почистити» мову від слів-паразитів і недоречних звуків.

  • Стеж за мовою

Спробуй записати себе на диктофон. Після прослуховування можна чітко виділити проблеми, які є у твоєму мовленні: суржик, нечітка вимова звуків і букв, слова-паразити, занадто швидкий темп тощо.

  • Проаналізуй почуте

Варто виділити основні й найгрубіші помилки у мовленні, так ти зможеш побачити над чим варто попрацювати сильніше.

  • Став перед собою запитання

Джордж Орвел радив перед написанням тексту чи виступом, ставити собі ряд питань: Що я намагаюсь сказати? Які слова можуть це висловити? Який образ і яка ідіома зроблять мою мову яснішою? Чи є такий образ достатньо новим, аби дати необхідний ефект? Чи не припустився я некоректності, якої можна було б уникнути? Відповівши на них, ти зможе вдосконалити мову.

  • Читай літературу

Література – джерело збагачення мови. Також можна записувати цікаві думки, афоризми й цитати, які можна використовувати під час розмов. Література суттєво поповнить словниковий запас, навчить правильно вибудовувати словосполучення й речення, логічно думати й викладати думки.

  • Звертай увагу на технічні показники мовлення

Правильне дихання, чітка дикція, постанова голосу, відповідні інтонації, зручний темп, доречні жести та міміка гарантуватимуть високу якість та показуватимуть твою культуру мовлення. Існує багато різних вправ для покращення кожного з показників, варто лише мати бажання.

  • Не забувай про словники

Якби дивно і може смішно це не звучало, але саме словники допоможуть позбавитися від небажаних і недоречних слів іншомовного походження, зрозуміти невідомі слова, розставити правильні наголоси, дібрати синоніми та антоніми тощо.

  • Виконуй вправи

Як спортсмени тренують м’язи, варто тренувати і свою мову. Наприклад, обери будь-який предмет і говори про нього протягом кількох хвилин. Намагайся звертати увагу на темп, правильність вимови, слідкуй за емоціями та вживаними словами. З часом бери все складніші предмети, а згодом переходь на вирази й збільшуй тривалість розмови. Також можна спробувати робити бліц-опитування з друзями, аби навчитися швидко відповідати на несподівані питання, а також обходити слова чи якось їх пояснювати, якщо потрібне слово забулося. Існує багато цікавих ігор для покращення культури мови, наприклад брати одне слово і описувати чи пояснювати його словами, які починаються на одну букву.

  • Вчи скоромовки

Завдяки коротким скоромовкам, можна очистити мову від нечіткої вимови. Попрацюй над кожною групою приголосних і голосних. З кожним разом намагайся вимовити скоромовки швидше і чіткіше.

  • Не забувай про орфоепію

До орфоепічних норм зараховуєть норми вимови звуків і наголошування складів у слові, оскільки на характер вимови звука впливає його наголошена чи ненаголошена позиція.

Ці поради – далеко не найповніший список покращення мовлення. Існує ще багато шляхів вдосконалення культури мови, але усі вони передбачають наполегливу і регулярну працю. Правильні та конструктивні думки створюють логічно правильне, красиве та культурне мовлення. Тренуй мову і пам’ятай, коли дійсно хочеш – шукаєш рішення, а коли не хочеш – шукаєш причину.

Підготувала Яна Русіна