Важливе
Топ-10 книжок, які варто прочитати кожному: суб’єктивний список

Топ-10 книжок, які варто прочитати кожному: суб’єктивний список

  1. «Вбити дракона. Українські революції» Катажини Квятковської-Москалевич. Яскраві репортажі про становлення незалежної України від польської авторки. Але не знаю, чи українець/українка змогли б написати краще. Про Майдан і війну. Про «жесть» у погонах тодішніх міліціонерів. Про трагедію Оксани Макар. Про бандитське намагання приватизувати завод.

  1. «Майя та її мами» Лариси Денисенко. Для усвідомлення того, що усі люди – різні, але усі – рівні. Що неповні сім’ї, без татів, чи з двома мамами – теж можуть бути щасливими. І поняття «норма» – дуже індивідуальне.

  1. «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла. Нагадування усім нам про те, що буде, якщо припинити контролювати владу. Частково – алюзія на сучасні суспільства. Дивуємося: «Ну як же тварини таке допустили?» Хоча насправді читаємо про нас із вами.
  1. «1984» Джорджа Орвелла. Вічна класика. Про важливість особистої свободи, свободи преси, свободи думки. Моторошна антиутопія, яка, сподіваюся, ніколи не стане реальністю. Якщо ми не дозволимо. Закладає орієнтири у дискусії, якою ж має бути держава. Точно не орвеллівською.
  1. «Любомир Гузар. Хочу бути людиною» Катерини Щоткіної. Нашому змученому у щоденних скандалах суспільству потрібні моральні авторитети. Любомир Гузар став одним з таких задовго до смерті. Авторка розповідає про його історію пошуку Бога. Читала цю книжку у час різдвяних свят – особливий, світлий і добрий текст. Від нього на душі стає спокійно і радісно.

  1. «Кулемети і вишні. Історії про добрих людей з Волині» Вітольда Шабловського. У контексті наших взаємин з Польщею, зокрема непростої історичної памяті. Вітольд розповідає про досвіди звичайних людей, українців і поляків, які пережили Волинську трагедію. Цю книжку мені як українці було важко читати, бо тих, кого я вважаю героями, там зневажливо називають «бандерівцями». Але читати потрібно. Щоб розуміти, що в історичних питаннях нема «чорного» і «білого», нема простих відповідей на складні запитання.
  1. «Дорога на Асмару» Сергія Сингаївського. Для розуміння суті радянської влади, радянського режиму. Книжка про використання голоду як зброї, про маніпуляції людьми через інстинкти. Автор показує усе це на прикладі Еритреї. Ми ж бачимо Голодомор в Україні. Механізми дуже схожі.
  1. «Собакоїди та інші люди» Карла-Маркуса Ґауса. У контексті останніх погромів ромських поселень в Україні дуже потрібна книжка – на злобу дня. Вона допоможе українцям краще пізнати ромів, їхню психологію та культуру, зрозуміти, чим зумовлена їхня поведінка і спосіб життя, розвінчає деякі стереотипи.

  1. «Довгі часи» Володимира Рафєєнка. Увесь буденний жах і страх життя на окупованих територіях, бомбардування, підкорення сильнішому, постійна загроза смерті. І пошук виходу з такої ситуації. У кожного – власний.
  1. «Хлопчик у смугастій піжамі» Джона Бойна. Цю книжку потрібно прочитати, щоб зрозуміти усю потворність та жорстокість нацистського режиму, небезпеку відродження організацій, які сповідують нацистську ідеологію. А ще – це яскравий приклад, що у житті усе повертається бумерангом.

Авторка – Ірина Ладика

Фото з Інтернету