Важливе
Кохання звільняє

Кохання звільняє

Нещодавно на екранах зявився фільм Віма Вендерса «Занурення». Стрічка розповідає про справжнє кохання, яке переживає усі відтінки цього почуття. Головні ролі виконали Алісія Вікандер («Світло між двох океанів», «Розкрадачка гробниць: Лара Крофт», «Дівчина з Данії») та Джеймс Мак-Евой («Спліт», «Джейн Остін», «Спокута»). Мелодрама знята за однойменним романом Дж. М. Ледгара.

Коротко про сюжет. Герої зустрічаються в одному з готелів на побережжі Атлантичного океану. Він – британський воєнний розвідник Джеймс. Вона – вчений-океанолог Даніель. Обидвоє розуміють одне одного з півслова, а кохання починається з першого погляду. Як і в будь-якій мелодрамі на долю закоханих випаде забагато випробувань. Джеймс мусить поїхати на воєнну операцію в Сомалі, а Даніель зануритись у товщу води на батискафі.

Вона потрапляє у небезпечне для життя людини середовище у несправному батискафі, він – в полон до терористів. Бажання зустрітися один з одним й думка про кохання допомагають Джеймсу й Даніель пережиті ці труднощі.

«Занурення» має багато елементів інтертекстуальності. Наприклад, неодноразово згадується «Наутилус» Капітана Немо, «Атланта» Жана Віго й навіть «По кому подзвін» Е. Хемінгвея. Тож аби зрозуміти усю суть кінострічки доведеться не лише співпереживати героям та їх коханню, а й розумітися в політичній ситуації світу (терористичні угрупування й воєнні операції) й знати літературу («Двадцять тисяч льє під водою» і т.д.).

Протягом усього фільму Вім Вендерс намагається повернути нас то до прогулянки узбережжям закоханих, то на борт батискафа чи у полон терористів. Історії молодих людей надто сплутані між собою, тому режисер намагається таким чином показати глядачеві переживання й почуття безвиході Джеймса й Даніель.

Кохання героїв показане не лише як пристрасть, а і як сприйняття особистості. Він годинами слухає її розповіді про океан, а вона – щосекунди думає що сказати йому при зустрічі. Ще одна невід’ємна риса їхнього кохання – роздуми про смерть. Даніель боїться не повернутися із морського дна, а Джеймс безстрашно бореться із терористами у Сомалі. Обидвоє можуть звільнитися від негативних думок лише при згадці одне про одного.

Щодо режисерської роботи. Уся кінострічка – прекрасні пейзажі, підводний світ й романтичне узбережжя. Зйомки проходили в Німеччині, Франції, Іспанії та США, де Вім Вендерс відшукав найкрасивіші куточки природи.

«Занурення» – історія про те, наскільки важливе кохання для кожної людини. Адже це світле, просте й відкрите почуття, яке не потребує багато слів чи вчинків. Достатньо бачити, говорити з коханням й розуміти на скільки ви щасливі бути разом. Саме в коханні можна знайти сили й бажання жити навіть за нестерпних умов, бо кохання може пережити весь біль.

Автор: Яна Русіна

Фото з Інтернету