Важливе
Фільм “Стрингер”: дістати сенсацію

Фільм “Стрингер”: дістати сенсацію

Фільм режисера Дена Гілроя вперше був представлений на фестивалі в Торонто у 2013 році. Кінострічка одразу завоювала прихильність глядачів й критиків, отримавши ряд нагород, в тому числі й «Оскара» за оригінальний сюжет.

Говорити про кіноляпи чи їх відсутність у стрічці, гру акторів й монтаж можна довго, але ми краще звернемо більше уваги на ідею та її втілення.

Головний герой Луїс Блум повний невдаха. Це стає зрозуміло буквально в одній із перших сцен фільму, де Луїс обрізає металевий паркан, аби потім здати й отримати за це гроші. Трохи згодом він помічає людей, які знімають на відео аварію й продають його телеканалам. Він задається питанням, ким же були ці люди? Відповідь проста, вони – стрингери.

Професія журналіста відома усім і кожен знає чим ці люди займаються. Проте, термін «стрингер» не такий популярний. Коротенька довідка: стрингер – журналіст-фрілансер, який працює виключно на себе, знімаючи відео з місця подій і продаючи відзняті матеріали телеканалам.

Луїс вирішує спробувати і себе у цій ролі з двох причин: мінімум моральних хвилювань і максимум доларів у кишені. Луїс Блум, якого зіграв улюбленець жіночої половини людства Джейк Джилленгол, як ніхто підходить на цю роль. Його акторський талант важко переоцінити, а зовнішність ідеальна для того, аби показати наскільки привабливою може бути аморальність.

Для стрингера головне – це спритність, розум і відсутність докорів сумління. Луїс – ідеальний варіант. Рене Руссо, яка теж зіграла у кінофільмі «Стрингер», в одному інтерв’ю сказала, що кожен має у собі частинку психа. Луїс Блум побив усі рекорди. Починаючи працювати як звичайний спостерігач із дешевою камерою, прослуховуючи поліцейські хвилі й «патрулюючи» місто, згодом він не бачить абсолютно ніяких меж між тим що дозволено, а що ні; коли потрібна допомога і коли просто відзнятий матеріал; де ти, як спостерігач і де, як спільник злочину. Кордони стираються повністю, а рамок у нього взагалі не було.

Героя цікавить не те, що сталось, а те, як саме відбулась та чи інша подія: головне аби більше крові й сенсації. Так, в одному з будинків Луїс «прикрашає» й завершує останні штрихи страшного вбивства, не відчуваючи докорів сумління. Про яку мораль може йти мова? Він стає першим, хто бачить на власні очі наслідки аварій, вбивств і вибухів. Він – одинак, який виріс у жорстокому світі й вважає нормальним таку діяльність.

Із фільму Дена Гілроя можна виділити багато проблем. Ось деякі з них:

  • людина, котра «виросла» в Інтернеті, стала ізольованим від суспільства одинаком і не знає що таке моральність;

  • де гарантія того, що ті відео сюжети із місць страшних аварій чи вбивств не відзняті такими ж відчайдушними стрингерами?

  • полювання за сенсаціями, кривавими новинами, рейтингами й владою стають дедалі популярнішими у сучасному світі;

  • коли ти найкращий у певній сфері, то починаєш встановлювати свої закони й правила. Проте, тоді для людини стає головною влада, яка сліпить найсправедливіших і найчесніших;

  • будь-який божевільний може отримати все, якщо він не має моральних принципів, зате має пустоту в душі, а суспільство без проблем «зїдає» картинку з чужим людським болем й стражданням – це відповідає потребам сучасного суспільства.

Сценарист і режисер фільму Ден Гілрой в жодному з інтерв’ю не сказав, що саме мав на увазі, знімаючи «Стрингера», і не назвав конкретні порушені проблеми. Єдине, що він говорив – це те, що кожен повинен віднайти для себе ту суть, яку захоче й побачить.

Холодне, непривітне, сіре місто відлякувало своєю байдужістю до людського життя. Божевільні очі Джейка Джилленгола на його аскетичному й беземоційному обличчі ніби роблять героя демоном. Для нього головне вполювати сенсацію і вдало продати її агентству для рейтингів. Все, що відбувається на екрані ніби за межею реального. А найстрашніше те, що ніхто не захищений від зустрічі із таким Луїсом.

«Стрингер» отримав досить високий рейтинг IMDb – 7.9, а також 95% позитивних відгуків від критиків. Щодо нагород, то окрім «Оскару» кінострічка потрапила до десятки найкращих фільмів 2013 року, була номінована на премію «Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль (Джейк Джилленгол), а також чотири номінації на премію BAFTA і премію Гільдії кіноакторів США.

Хто сказав, що новини так не створюються, а «Стрингер» не показує реалії сучасної журналістики й світу інформації? Кожен із нас може стати черговою сенсацією для випуску новин.

Автор: Яна Русіна

Фото з Інтернету