Важливе
Жіночий голос  світового  кіно

Жіночий голос світового кіно

У далекому Таджикистані днями стався дивний для європейської людини випадок. Сільський вчитель прочитав президентові країни хвалебний вірш. У відповідь глава держави влаштував чоловікові весілля. Районна влада, за наказом президента, швидко знайшла юнакові наречену. Вже через десять днів відгуляли весілля.

На світлині видно обличчя нещасної нареченої. Дівчина всім виглядом демонструє відразу до того, що відбувається довколо.

Традиції бувають різними. Шлюби за домовленістю для Азії не така вже й рідкість. Думку нареченої ніхто не враховує, адже в деяких куточках світу жінки досі живуть у страху, без права на освіту та роботу, належне медичне обслуговування. Є культури, де вважають нормою, коли дорослий чоловік одружується з дівчинкою 10-15 років. Такі союзи часто закінчуються трагічно. Важко уявити, але жіноче обрізання та лапідація (закидання камінням до смерті) мають місце у 21 столітті.

Верховна Рада України досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Українкам досі платять менше, про домашню працю кажуть «сидіти вдома», «ніде не працювати». Хоч добре відомо, що ця робота теж вимагає чималих зусиль. Жінки повинні боротись за свої права та відстоювати свою людську гідність, адже навіть наше, здавалося б, цивілізоване суспільство може дуже швидко деградувати до таджикистанських реалій, коли жінку дарують чи продають.
Культура, наче дзеркало історії, відображає усі складнощі, з якими зустрічались та зустрічаються жінки нашої планети. Пропонуємо Вам підбірку фільмів про вольових та сильних жінок, які досягають поставлених цілей та відчайдушно виборюють власну свободу.
«Суфражистка» (2015) – британський історико-драматичний фільм, присвячений суфражистському руху наприкінці 19 століття. Режисеркою картини стала Сара Гаврон.

Чудовий акторський склад фільму не залишить байдужими справжніх кіноманів. Хелена Бонем Картер, Меріл Стріп – акторські перлини цієї роботи. КеріМілліган, відома чудовою грою у картині «Подалі від шаленої юрми» розширила межі свого таланту у цьому фільмі . Головна героїня Мод зовсім випадково потрапляє до спільноти суфражисток, які ведуть боротьбу за виборче право жінок. З семи років дівчина працює у пральні і плекає надію на краще життя… Чи можливе воно, якщо плисти проти течії?


«Ангели з залізними щелепами» (2004) – америнська драма Каті фон Гарнієр. У 1918 році група молодих суфражисток бореться з урядом президента США В.Вілсона. Фільм дуже співзвучний з «Суфражиткою» Сари Гаврон, ґрунтується на реальних подіях і розповідає історії жінок, які ніколи не здавались, жертвували особистим життям, здоров’ям та безпекою задля великої мети. Якщо вам цікавий історичний аспект розвитку жіночих рухів у світі, то цей фільм саме для вас!

«Закидаючи камінням» («TheStoningofSoraya M.», 2008).Фільм викликає багато вражень, пробуджує глибинні людські травми і змушує замислитись про світ у глобальних масштабах . Про світ, де невинну жінку вбивають рідні люди. Про світ, де панують жорстокі релігійні традиції , де прав у тебе немає, бо ти – жінка.


Психологічно картина дуже складна. Людям з вразливою психікою та надто чутливим не рекомендую. Критики порівнюють цю відеороботу з «Страстями Христовими» Мела Гібсона. Зважаючи на емоційне навантаження, таке порівняння доволі влучне. Усі відчуття підсилює реальність історії. Ти дивишся фільм і розумієш, що це відбувалось не так давно, у 80-ті роки 20 століття. Персонаж Сораї реальний. Прикро, що навіть у наш час подекуди у світі дотримуються цього жорстокого звичаю – лапідації . Фільм треба переглянути для того , щоб усвідомити своє щастя бути жінкою народженою тут, в Україні.
«Північна країна» (2005) – американська драма режисера Нікі Каро. Якщо ви жодного разу не бачили фільми з Шарліз Терон, то зараз саме час! Акторка майстерно зіграла матір двох дітей, яка втікаючи від побоїв чоловіка, змушена влаштуватись працювати на шахту. Джозі, як і інші шахтарки, зустрічається з сексуальними домаганнями та знущаннями чоловіків, які теж там працюють. Жінки мовчки терплять наругу. Лише головна героїня вирішує боротись. Вона знаходить адвоката і відстоює свою гідність. Стрічка не стала комерційно успішною, але розкриває ряд гострих соціальних проблем, які досі актуальні у нашому суспільстві.


«Квітка пустелі»(2009) – історія сомалійки Варіс Діріе, яка в 13 років втекла з родини, де її хотіли видати заміж за 60-річного чоловіка. Згодом дівчинка потрапила до Лондона і через деякий час стала відомою світовою топ-моделлю. «Квітка пустелі» – це американсько-німецький автобіографічний кінофільм знятий за однойменною книгою. Варіс Даріе першою підняла тему жіночого обрізання у світі та засудила цю жорстоку практику. Вона була призначена спеціальним послом ООН з цього питання. У 1997 році полишила кар’єру моделі, щоб займатись громадською діяльністю. Не пошкодуйте часу для перегляду цього чудового і повчального фільму.

«Ерін Брокович» (2000) – фільм режисера Стівена Содерберга, номінований на 5 премій «Оскар». Двічі розлучена матір трьох дітей Ерін Брокович шукає роботу. Жінка не має освіти, але талант та сміливість дозволяють їй влаштуватись працювати адвокатом.

Вона без гонорару береться за серйозну справу про забруднення довкілля потужною компанією. Через дії керівників підприємства, вода у місті стала отруйною. Люди масово хворіють на рак. Ерін, яку майстерно зіграла Джулія Робертс, краде з відділу водопостачання викривальні документи у справі. Завдяки наполегливій роботі жінки, сотні людей отримують грошові компенсації. Цікаво, що справжня Ерін Брокович зіграла у цьому фільмі епізодичну роль офіціантки.


«Мустанг»(2015) – перша повнометражна стрічка турецької режисерки Деніз ҐамзеЕрґювен. Фільм отримав 5 номінацій на здобуття премії «Сезар», номінацію на премії «Оскар» та «Золотий глобус» за кращий фільм іноземною мовою. У 2015 році стрічка виборола перемогу на Одеському міжнародному кінофестивалі.
П’ятеро сестер живуть у турецькій глибинці. Одного разу дівчата повертаються зі школи, невинно граючись з хлопцями. Бабуся помічає ці дитячі забави і у сім’ї назріває конфлікт через «аморальну» поведінку сестер.

З цього часу їхній дім перетворюється на в’язницю, де з дівчат намагаються створити ідеальних майбутніх дружин, домашнє господарство замінює школу, а кожну з них по черзі видають заміж. Чи зможуть волелюбні сестри втекти зі свого домашнього пекла?
Питання про права жінок неабияк актуальні і у наш час. Ми живемо у світі контрастів, який не завжди справедливий до усіх людей, який буває жорстокий за ознакою статі. Не можемо мовчати. Говорити мають митці, громадські діячі та звичайні люди. Людська гідність понад усе!
Автор: Ольга Фабін
Фото з Інтернету