Важливе
Учасник колективу La VIVo Артем Банар:  «Ми хочемо грати добру і теплу музику»

Учасник колективу La VIVo Артем Банар: «Ми хочемо грати добру і теплу музику»

Колись Йоганн Себастьян Бах казав, що «музика повинна торкатися сердець». Цю формулу своєю творчістю підтверджує молодий львівський музикант Артем Банар. Учасник колективу «La ViVo», він вже встиг разом із однодумцями започаткувати власний проект електронної музики – «Лайт М».  Часто Артем виступає із своєю сестрою – Іриною. Попри таку різноплановість, творчість музиканта поєднана однією спільною рисою. На різних концертних майданчиках  Артем виконує глибоку, змістовну, а часто релігійно спрямовану музику. Про це й була наша розмова.

  • «Як чую голос твій», «Хто мене підняв на ноги», чи випадкові такі пісні у Вашому репертуарі?
  • У «La Vivo» у нас переважно акапельний спів. Виконуємо також духовні твори. Наприклад,  півтора роки тому записали кліп на старовинний  лірницький кант невідомого автора «Через поле широкеє». У відео ми додали уривки з новин про буремні події, які відбуваються у нашій державі. Нам подобається таке співати.

  • А яка музика зараз близька публіці, на Ваш погляд?
  • На жаль, люди не завжди готові сприймати якісну і серйозну музику. Часто популярність отримують безглузді, почасти одноманітні тексти. На це є попит, такі речі стають відомими. Однак ми з командою проекту електронної музики «Лайт М» намагаємося бути реформаторами. Граємо щось інше. У такому напрямку вже працюють «The Maneken», «ONUKA». У нас можливо схожі стилі, але і свій почерк. Новація полягає саме у ритмічних малюнках. Адже музика має свою енергію. І кожен жанр  відрізняється чимось своїм.

  • А які сенси має нести справді якісна музика?
  • Мета нашого проекту – вкладати у музику добре, і тепле, щоб це впливало на людей позитивно. Якщо ми будемо говорити про злі, і брутальні речі, то це і відображатиметься на публіці. Важливо принести шматочок тепла на українську естраду.  Не знаю, чи це буде реально, але я сподіваюся. Завдяки музиці ми хочемо пропагувати «добрі тексти».

  • «Добрі тексти», що це означає?
  • У «Лайт М» є свій автор  текстів Костянтин Волобуєв, я пишу музику. Маємо цілий колектив музикантів з різних куточків країни. У нас  чимало пісень. Наприклад, «Життя своє не зупиняй». Ми зараз її робимо із “La ViVo”

  • Про що вона?
  • Бувають моменти, коли ти прости сидиш, і у тебе депресія. Є багато таких людей, і вони не знають, як рухатися далі. Насправді все дуже просто. Якщо ти стоїш на місці, то ти вже будеш у депресії, адже не бачиш виходу із цієї ситуації. Тобі потрібно не зупиняти своє життя, а йти далі, знаходити моменти радощів. Ми себе позиціонуємо, як християнських колектив. Будь-які проблеми стаються з тобою через те, що ти не знайомий з Богом. Все щастя лежить у Ньому, на мою думку. Це я відчуваю у своєму житті. Контраст близьких стосунків із Всевишнім, і далеких.  Адже всі ми християни, такою є наша країна.

Фото і відео надані співрозмовником