Важливе
Микита Кожум’яка

Микита Кожум’яка

«Кінотеатральний показ в 15 країнах світу, зокрема у Великій Британії, Китаї, Японії, Південній Кореї, Польщі, Болгарії, Туреччині», думаєте це про новий Голлівудський фільм? Аж ні – це одна з перемог українського кінематографу на Каннському кінофестивалі у 2016 році.

Нещодавно, українська анімаційна студія Panama Grand Prix спільно з Ukrainian Film Distribution презентували новий анімаційний 3D фільм,  режисером якого став Манук Депоян. Усім відома казка «Кирило Кожум’яка» набирає нових обертів. Не так вже багато вітчизняних кінофільмів, якими можна хизуватись на світовому ринку.

Головним героєм став дванадцятирічний син могутнього переможця дракону. Головна ідея мультфільму вчить не лише дітей, але й дорослих. Адже всі ми всередині діти, які вірять у дива. Перемога Дракона не мечем й силою, а навпаки «дорослими» методами малого Микити не лишає байдужим навіть найвибагливішого кінокритика.

Анімація досить непогана, але має певні недоліки, які випивали ще з початку його створення. Відсутність належного фінансування гальмувала випуск анімації у світ, тож доводилось не одноразово переробляти героїв і навіть зменшити їх кількість. Проблеми виникали також зі сценарієм, який пізніше адаптували в американських сценаристів для того, аби діалоги й сцени були емоційнішими та реальнішими. Однією з проблем під час випуску «Микити Кожум’яки» була мова персонажів. Тому спочатку тексти начитувались англійською, а далі накладався переклад українською.

«Сценарій і зйомки робились англійською мовою через те, що дублювати англійською після українського озвучування значно складніше, ніж навпаки, через специфіку англійської фонетики і лексики» – повідомляє УНН.

Хоча якщо брати до уваги мультфільм «Бабай» (реж. Марина Медвідь, студія «Укранімафільм»,  2014 р.), то «Микита Кожум’яка» стоїть на щабель вище за усіма критеріями: спецефекти, анімація, озвучення й дубляж.

Порівнювати кінофільм з мультиплікацією майже неможливо, але стрічка «Плем’я» (реж. Мирослав Слабошпицький, кінокомпанія Garmata Film Production, 2014 р.), на тому ж таки Канському кінофестивалі отримала три нагороди (у світі отримала 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз).

Загалом в Україні налічується небагато 3D продукції, тож можна сказати, що з цього погляду «Микита Кожум’яка» став новатором у вітчизняній кіноіндустрії. Звісно до кінокомпанії Walt Disney Pictures нам ще далеко, але чекати на престижні кінопремії теж довго не довелось.

Сподіваймося, що «Микита Кожум’яка» не останній анімаційний фільм, вартий нагород й надалі вітчизняний кінематограф матиме гідне фінансування не лише від Держкіно.

Автор: Яна Русіна

Фото з Інтернету