Важливе
Крадіжка добра у книзі Маркуса Зузака

Крадіжка добра у книзі Маркуса Зузака

Книжка… Ну, звичайно, як людство могло створити щось більш сильне за своїм моральним змістом? Об’єднати слова у щось системне, єдине. Книжка – слова, речення, цілі абзаци, потім сторінки слів, які можуть розбурхати вашу уяву, змусити плакати, як дитину, або сміятися, як навіженого.

Що керує світом? Гроші, зброя, політики. Так, все це. Але що лежить у основі? Слова… Словами політики несуть свої погляди, за допомогою слів залякують зброєю, також словами нам повідомляють які гроші на сьогоднішній день найцінніші. Слова, слова, скрізь слова…

Книга Маркуса Зузака «Крадійка книжок» надзвичайно влучно порушує значення слова у нашому житті. Як словом можна керувати цілими націями?Як слово може нести цілющу силу? Як одне лайливе слово сказане з ніжністю, любов’ю може замінити собою цілу низку ввічливих беземоційних виразів?

Інша, не менш важлива ідея книги – Голокост.  Багато сучасних авторів цю тему вже порушували.

Але  Маркус Зузак написав про трагедію просто.  Одного дня до німецької сім’ї прийшов непроханий гість. Уявляєте, 1943 року, вечоріє, по німецькому містечку, де КИШИТЬ ФАШИСТАМИ, крокує ЄВРЕЙ у його руках книга. Ніколи не здогадаєтеся яка. MeinKampf ! Так от,підходить до дверей будинку та відкриває двері ключем!!! Вражаюче!!!

Зузак вміє зворушили словом. Простим, вмілим, змістовним…

Якщо цікаво що сталося далі з тим сміливим євреєм та не боїтесь сколихнути у собі щось надзвичайно людське, поплакати –  щиро, невимушено, раджу Вашій увазі «Крадійку книжок» Маркуса Зузака.

Автор: Наталія Кулик

Фото з Інтернету