Важливе
Дайджест культурних подій від спільноти Collegium Musicum

Дайджест культурних подій від спільноти Collegium Musicum

У музично-літературному житті Львова вагому роль відіграє платформа Collegium Musicum, фундатори якої працюють над створенням якісного й сучасного культурного простору.  Чого чекати від них незабаром? Дізнаймося разом у короткому дайджесті масштабних подій цього митецького майданчику на найближче півріччя.

Уже в середині травня 2016 року шанувальники музики минулого століття зможуть зануритись у її високоінтелектуальну атмосферу на концерті «Piano trio. Чарльз Айвз і Альфред Шнітке». Твори лунатимуть зі сцени Львівської Філармонії у виконанні харківських солістів – Ксенії Косарєвої (скрипка), Віктора Рекало (віолончель), Ганни Саламатова (фортепіано).

Окрім того, як поділився з нами один із засновників Collegium Musicum Тарас Демко, «у червні відбудуться майстер-курси скрипаля Кирила Шарапова. Вони розраховані на виконавців-струнників зі всієї України. Молоді музиканти зможуть приїхати, і з ними займатимуться протягом шести днів, а потім усе закінчиться великим концертом від оркестру, який буде сформований із учасників».

3

“COL   Цьогоріч на XXXV Міжнародному фестивалі музичного мистецтва «Віртуози» Collegium Musicum представить 2 концертні проекти: Фортепіанний речиталь Антонія Баришевського та програму за участю гобоїстки Марії Карпінець (Україна – Норвегія) із камерним оркестром.  Він є одним із найяскравіших українських піаністів молодого покоління. Лауреат численних престижних міжнародних конкурсів.

Програма концерту побудована з музики, що експонує фортепіано, як різногранний інструмент. Від містицизму трьох сонат Галини Уствольської до тонкої інтимності ранніх опусів Олександра Скрябіна та яскравої звукозображальності вже класичного у фортепіанному репертуарі циклу Модеста Мусорґського. Всі ці композитори є абсолютно різними за складом своєї творчої індивідуальності і саме це дозволить нам проникнути в
різногранний світ тонких барв інструменту, подивитись на нього через призму трьох різних кутів зору та усвідомити «симфонічну» всеохопність «короля інструментів».  Концертіно для гобою з оркестром Брено Блаута та Канцонетта Семюеля Барбера прозвучать у Львові вперше. Ця музика пронизана тонким мелодизмом. Їй притаманна прозорість музичної тканини та вишукана гармонійна мова. В поєднанні із творами Ріхарда Ваґнера та Едварда Елґара програма концерту занурить нас у світ пізнього романтизму.

4

Тарас Демко

        Ще однією знаковою подією від провідних діячів цієї митецької платформи стане Міжнародний конкурс композиторів у Львові. Організатори амбіційно наголошують на інтернаціональності заходу, підкреслюючи, що номінантом може стати представник будь-якої країни, народжений не раніше 10 листопада 1981 року. Переможців відзначать не тільки словесною похвалою та міцними рукостисканнями: передбачені грошові премії. Детальніше про умови участі  можна дізнатися за посиланням: http://collegiummusicum.com.ua/project/international-composers-competition-lviv-2016/

Митецька спільнота розвиває також і літературний простір, організовуючи різноманітні лекції. Однак щоб їх не пропустити, необхідно час від часу моніторити сайт Collegium Musicum та їх сторінки в соціальних мережах.

Такими будуть творчі плани мистецької платформи Collegium Musicum найближчим часом. Отож, відкриваймо для себе принадний світ оркестрової і доторкаймося до прекрасного разом!

Автор: Карина Сайфудінова

Фото надані спільнотою Collegium Musicum