Важливе
“Пташка співоча”: роман із турецькою екзотикою

“Пташка співоча”: роман із турецькою екзотикою

Тисячі слів написано про кохання, сотні книг присвячено цьому неймовірному почуттю, і кожна з історій особлива та несхожа на іншу. Не дивно,що ця тема стає наскрізною для багатьох книг світової класики.

До  таких творів належить і «Корольок – пташка співоча» турецького прозаїка Решата Нурі Гюнтекіна. Ця книга – одна з перших робіт   Ґюнтекіна, але її романтичний сюжет підкорив читачів з усього світу.

Головною героїнею роману є юна дівчина Феріде, на долю якої випали випробування та  складнощі в досягненні свого щастя. Ще в дитинстві вона залишилася без матері. Тож своє раннє дитинство головна героїня проводить в казармі батька, військового офіцера. Але батько розумів, що казарма не найкраще місце для дівчини, тож незабаром віддає Феріде у престижний французький пансіонат. Проте наука витончених манер не надто приваблює норовливу та звиклу до військової суворості Феріде, тож вихованка пансіону часто бешкетує. Улюбленим її заняттям є мандри по верхівках дерев, за що  дівчисько і отримує милозвучне прізвисько Чаликушу – співочий корольок (тобто пташка).

Подальша канва сюжету розвивається стрімко і часто сумно. Це і підступна зрада коханого Кямрана, і  вчителювання у турецькому селі. Однак всі перипетії відважна дівчина переживає з небаченою стійкістю. Свої радощі та смутки дівчина описувала у Щоденнику. Читаючи про внутрішні переживання Чаликушу, читач мимоволі розділяє їх, пропускаючи крізь себе. Авторська майстерність Решата Нурі Гюнтекіна настільки потужна, що часом навіть виникає враження, що «Пташка корольок» це сповідь реальної жінки, яка витримала всі ці події на собі. Це неймовірна майстерність – відчути та прожити історію вигаданого образу так, аби читач повірив. Саме це вдалося Решату Нурі Ґюнтекіну, завдяки чому книгою захоплюється  не одне покоління.

тур1

Кадр з фільму “За мотивами книги”

Вагомості книзі надають порушенні автором тогочасні проблеми. Існує багато творів, які не зворушують читача, такі собі «бульварні романи», адже вони пусті, в них немає сенсу. Проте «Корольок – пташка співоча» – інший випадок. Автор сміливо порушує актуальні на той час проблеми, намагаючись привернути до них увагу. Однією з них стала війна – проблема, яка вимагає постійного акцентування, яка залишається актуальною і нині. З неї мають витоки інші нагальні питання – стан освіти в тогочасній Туреччині,  місце жінки в сучасній східній країні, проблеми людяності та сімейних взаємовідносин, дружби та зради, і звичайно ж – кохання.

Автор порушує проблеми простих турецьких громадян. Передає справжні  почуття – все це не залишає читача байдужим. Роман «Корольок – пташка співоча» хочеться читати знов і знов. Адже твір є дуже багатогранним, людяним.  кожен в ній знайде щось особливе та нове для себе.  Це і є, певно, головне завдання автора, з яким Решат Нурі Ґюнтекін майстерно впорався.

Автор: Наталя Барна

Фото з Інтернету