Важливе
Вистава «Душа Менестреля»  у підтримку української армії

Вистава «Душа Менестреля» у підтримку української армії

   Чари пісні, білоруських та українських віршів, а також вишуканої гітарної музики. Усі небайдужі до подій в Україні полтавці мали нагоду відвідати незвичну музично-поетичну виставу під назвою «Душа Менестреля», що відбувалася у Галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка.

       Менестрелями  у давнину називалися  мандрівні музиканти. У Середньовіччі ці музики заробляли на життя не лише співом та грою на струнних інструментах. Вони поєднували у собі багато видів мистецтва, вигідно синтезували його. Такий артист часто бував і жонглером, і оповідачем, іноді акробатом. У ХХ столітті поняття «менестрель» дещо трансформувалося, воно стало наближеним до поняття «бард» ( тобто людина, яка грає на акустичних інструментах і співає пісні з глибоким сенсом, часто такі виконавці виконують пісні власного авторства). Напевно, у назві вистави був символічний сенс – душа істинного митця є дуже вразливою, вона відчуває події у суспільстві більш глибоко, аніж душа пересічної людини. Таким чином мистецтво не може, не має права залишатися осторонь подій в Україні, повинне ніби каталізатор вбирати у себе емоції, якими наелектризоване повітря, має нести глибокий гуманістичний сенс.

фото1

Творча група «Маленький оркестрик надії» подарували полтавцям атмосферну музику, а також змогу послухати неординарну  та водночас волелюбну білоруську поезію у виконанні авторки. Квиток коштував 50 грн, всі зібрані гроші були скеровані на потреби української армії.

 

Автор: Оксана Бабенко

1 фото з Інтернету, автор 2 фото: Ігор Лотиш