Важливе
Загадкова простота японських ремесел

Загадкова простота японських ремесел

Минулого тижня у Львові стартував фестиваль «Японська весна», що надав унікальну нагоду львів”янам та гостям міста познайомитися з японською культурою та побутом. Під час фестивалю було заплановано безліч різноманітних майстер-класів, лекцій та культурних атракцій . Але напевно головною родзинкою фестивалю були виставки народних японських ремесел, які просто зачарували глядачів. Основною метою такої програми є пізнання японської культури українцями.

Виставка з інтригуючою назвоюю «Японський дизайн та ремісничі роботи з 47 префектур Японії» надала нагоду відчути світогляд японців, доторкнутися до витоків їхньої культури. В межах цієї виставки, було презентовано різноманітні експонати,які яскраво показують різноманіття та оригінальність культури цієї країни. Із різних куточків Японії, з 47 префектур, зібрано зразки дизайнерських виробів, побутових повсякденних речей, прикрас та орнаментів. Народні ремесла зародились у побуті простих японців, але вражають досконалістю і витонченою технологію виготовленя.Японці відомі на весь світ саме тим, що надзвичайно майстерно вміють створювати речі. Після огляду експонатів,можна зауважити,що кожен із цих виробів є неповторним і має свої особливості. Поєднує усі ці японські цікавинки, насамперед , гармонія з природою,адже кожна річ насичена символікою, оздоблена елементами природних знаків. У своїй праці народні митці передавали всю красу речей і тепло душі. Попри красу й оригінальність вироби мають практичне застосування і є доречними у побуті.

Не менш цікавим на стінах японської виставки дизайну та ремісництва є один з найкращих естетичних об’єктів – папір «ваші». Папір – це традиція у народних ремеслах Японії,що входить у сферу декоративно-прикладного мистецтва. У японському мистецтві виокремлено тенденцію вираженої декоративності, саме така тенденція передбачена у напрямку культури «Сукімое-гамі» (вишуканий декоративний папір). Це традиція нанесення тексту на папір з багатим орнаментом. Вона бере початок з 1 тисячоліття нашої ери. Таким папером оздоблювали подарунки, скриньки та листівки. Крім того, у «ваші» є і така важлива функція як сакральність,адже з часів появи паперу і Японії тодішні служителі високо оцінили його чистоту, досконалість і красу. Певним чином згорнуті і надрізані листки паперу стали символічним вираженням молитви . Крім того, папір слугував для японців як амулет чи інший релігійний предмет. Надавали перевагу саме білому паперу так, як вважався символом чистоти. Папір у Японії займає провідну роль у побуті і широко застосовується на усіх рівнях японських буднів. Тому слід вважати папір і деревину,як основу багатої японської культури.

Отож, можна провести паралель і побачити спільне у наших культурах,а саме те,що японська культура,як і наша, є різноманітною і оригінальною,адже у кожному регіоні,я у кожній префектурі Японії , є щось особливе і своєрідне, що характеризує певну частинку території країни.

киці

Автор: Анна Мартищук