Важливе
Літо, яке поселилося у кінострічці

Літо, яке поселилося у кінострічці

Кіно вже давно не просто розвага, це особливий світ завдяки якому ми можемо бодай ненадовго пожити чужим життям. Найвищим досягненням режисера є таке кіно, що не зостається по той бік монітору, а входить у наше життя і наповнює його новими аспектами, залишає по собі вишуканий післясмак, як улюблена кава.

Хороший рік”, як екстракт літа

Таким фільмом є „Хороший рік”, режисера Рідлі Скотта.  За цією нібито непретензійною назвою ховається дуже нетипова історія. Для більшості дитинство є теплим, затишним спогадом, що зігріває у хвилини неспокою. Для  головного героя Макса Скінера спогади про дитинство вже давно відійшли в небуття. Він „акула” біржі – людина, яка з допомогою особливого таланту здатна відчувати коливання на біржі і вигравати на цьому. Він живе у світі, металу, асфальту та лоску – у Лондоні. Під час перегляду фільму ненароком здається, що дія відбувається на іншій планеті, де з усіх кольороів залишився лише сріблясто-сірий, а хмари (єдине джерело природи у кам”яних джунглях) заволокло туманом машинного диму. Тут всім правлять гроші – і це цікаве життя. Воно сповнене небезпек, поразок, перемог, пристрасті і потайного самовдоволення. Це життя – прекрасне. Головному герою нічого не бракує. Він щасливий. Але чи буває абсолютне щастя?

Раптом помирає дядько Макса Скінера. Саме у маєтку у Провансі Макс проводив свої канікули у дитинстві. Сонячна, привітна Франція залишилася теплим спогадом у його серці. Але ні, головний герой не надломлений цією втратою. Він просто ненадовго їде в маєток, аби вигідно продати його.

16.03.2014.2

Виноробство і хатинка сонця

Потрапивши, у затишну французьку провінцію Макс сумує за цивілізацією. Але поволі мальовнича природа, щедре сонце і розкішні виноградники починають приваблювати його. І причиною цьому є не лише спогади, але також і почуття до тутешньої офіціантки Фанні Шеналь, що поволі починає закрадатися у серце ділка. Та чи вдасться поселитися в оазі сонця? Адже незабаром з”являється таємнича спадкоємиця дядька Генрі, яка крім того дуже гарно розбирається у виноробстві.

16.03.2014.4

Актори, які грали душею

Акторський склад підібраний неперевершено, адже без правдивої гри не вдалося б так вражаюче передати сюжет. Макса грає Рассел Кроу, який є справжнім майстром перевітілення. Тут у нього небагатослівна роль, часто завдяки міміці, інотанції головному герою віриш більше, аніж словам. Маріон Котійяр склала Расселу чудову компанію. Ця витончена жінка із доброю, дуже задумливою посмішкою і грайливими іскорками в очах давно вже завоювала глядацьку аудиторію. Це видно по її роботі в картинах „Життя в рожевому кольорі” (Едіт Піаф), „Закохайся, якщо насмілишся”. Акторка не береться за легкі ролі, їй подобається складна творча робота над образом, коли необхідно показати внутрішню боротьбу. У цьому вона не поступається Расселу Кроу, який в „Іграх розуму” зіграв божевільного математика.

kinopoisk.ru

Літо і формула щастя

Це фільм не сюжету, а відчуття. Коли дивишся на чудові виноградники, на спокій, умиротвореність, веселість, яка панує у сонячній французькій провінції поволі починаєш розуміти наскільки прекрасне життя. Адже воно сповнене щастям, як літо натхненням, просто потрібно вміти відшукати те щастя, яке буде справжнім для тебе. Ми так звикли: дитсадок, школа, університет, кар”єра, робота, офіс, родина, діти, старість – смерть. Просто іноді не усвідомлюєш того, що життя це мить і намагаєшся жити за установленою схемою. Відчуваєш себе нібито радісним, але можливо справжня формула успіху не в цьому? Може треба зламати стереотипи і пожити так, як ніколи б не наважився?

16.03.2014.5

Кіно „Хороший рік” не нав”язує, воно легко, кадр за кадром показує, що кожен може  вирватися із світу сірої повсякденності і потрапити у сонячну казку, варто цього лиш захотіти.

About Оксана Бабенко

Головний редактор ARTarea