Важливе
Харківська Площа Свободи розширює свої кордони

Харківська Площа Свободи розширює свої кордони

У виставковому центрі у серці Харкова українські художники презентували роботи, які виходять за межі «справжньої» свободи.

Виставка під символічною назвою «Площа Свободи» зібрала у «ЄрміловЦентрі» прихильників сучасного мистецтва. Захід проходив з 4 по 27 березня за підтримки Програми 3-і (трьох і) «Ідея-Імпульс-Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Проект присвячено художникові-авангардистові Василю Єрмілову. 21 березня –  120 років від дня народження.

29.03.2014.2

Учасники виставки – митці, які не побоялись висловити свою точку зору на політичні події в Україні. Вони не виголошували гучні заклики до натовпу, не збирали гурти людей на підтримку акцій – художники передали свої емоції через кольори, дрібні деталі, гру світла та тіні. На своїй «площі свободи» учасники розмістили роботи, які творчо відображають історію євромайданівських подій: конкретній обмеженій території, яка гучно називається вільною.

Мета проекту – указати на необхідність переходу від формату «Площа Свободи» до «Простору Свободи» в мистецтві та свідомості людей.

29.03.2014.3

Дарья Кольцова на великій паперовій картині чорнилом «залила» рядки з Конституції України, права, гарантії, закони та свободи якої порушувалися за останні роки. Вийшов такий собі чорно-білий квадрат. «19-01-14» – особиста маніфестація Романа Михайлова: вісім картин, де округлими формами відображено дим горючих автомобільних шин під час масових заворушень на Грушевського у Києві.

«Калейдоскоп думок» Василя Бєлова – це ряд картин, на яких зімітовано людські обличчя за допомогою кольорів прапора України та символіки Євросоюзу. «Дорога до свободи» – довга дерев’яна драбина, що веде від внутрішнього «я» самої людини до неба, автори проекту – Володимир Хмелєв та Михайло Кашковаров. Ірина Ільїнська олією насичених кольорів на полотні відтворила події революційного сьогодення та події десятирічної давності: «23.11.04.Харків» та «Площа Свободи. 10 років потому».

На залізній огорожі поблизу стіни розміщено фотографії на підтримку акції «Площа твоєї свободи», яка проходила взимку у Харкові.

Експозиція «Площа Свободи» – це не офіційна позиція Фонду «Розвиток України», а особисте бачення більше 20 авторів проекту.

Автор: Альона Філіпова