Важливе
Чим може здивувати номер 9?

Чим може здивувати номер 9?

Незвичайний серіал “Всередині 9 номера” – це чорна комедія, наскрізь просякнута британським гумором. Чимось цей серіал нагадує “Чорне дзеркало” і припаде до душі тим, хто не любить спостерігати за одними й тими   ж героями кілька сезонів підряд. Кожен 30-хвилинний епізод – це окрема історія, замальовка, яка відбувається в купе/ номері готелю/ квартирі чи будь-якому іншому приміщенні під номером 9. У буденних ситуаціях в рамках одного замкненого простору розгортаються зовсім несподівані події. Проте на відміну від “Чорного дзеркала”, цей серіал дивуватиме не високими технологіями чи вражаючими спецефектами.  

Перша цікава деталь: творці серіалу самі грають в кожному епізоді, і це єдині незмінні актори. Вони можуть виступати в ролі головних героїв чи другорядних і мають таку виразну зовнішність і манеру гри, що ви їх точно запам’ятаєте! Ріс Шерсміт та Стів Пембертон блискуче перевтілюються та грають абсолютно різних персонажів за віком, соціальним статусом та характером. У кожній наступній серії вам стає цікаво, ким же будуть на цей раз вже знайомі нам актори. Власне, це єдина ниточка, яка поєднує всі епізоди.

Як тільки ви переступаєте  поріг 9 номера, ви опиняєтесь у вирі чужого життя і ніби підглядаєте за ним. Вам здається, що не відбувається нічого особливого, просто вирвана з контексту буденність звичайних людей, таких  як і ми з вами. За 30 хвилин творці неспішно накидають вам чорного гумору чи драми, несподіваних чи зовсім абсурдних поворотів – і ви вже, самі того не розуміючи, напружено стрибаєте від однієї здогадки до іншої. Сценаристи дозволяють вам лише вгадувати, як все обернеться, закидаючи то одну то іншу сюжетну наживку. Проте в один момент вмикається їх фантазія – і ви, приголомшені, спостерігаєте за розв’язкою. Скажу чесно, лише кілька разів мені пощастило майже вгадати (але не повністю), яким буде фінал. В цьому, власне,  фішка серіалу “Всередині 9 номера” – ти ніколи не знаєш, чим закінчиться звичайна поїздка в купе,  переїзд сімейної пари чи знайомство з безхатьком. 

Не зважають автори і на жанрові рамки. Тут комедія впевнено переростає у драму. А тут ви з перших хвилин думаєте, що це детектив – а ні! Злякано закриваєте очі, бо елементи хорору не змусили себе чекати. Втім, загалом серіал дійсно можна назвати  чорною комедією, бо від цього жанру тут і правда чимало: багато цинічних жартів над темою смерті, хвороб, насильства і т.д.

Попри калейдоскоп сюжетів і героїв, у більшості серій чітко прослідковується спільна тема: на що готова піти людина заради своїх цілей, яких дурниць вона готова наробити і до яких наслідків це призводить. Проте деякі серії відрізняються від іншим своїм відкритим фіналом чи незвичним сюжетом.  Вони розповідають просто сумні історії або ж настільки абсурдні чи оптимістичні, що ви думаєте: “Та ні, у житті все навряд чи би так обернулось”. 

Моя окрема любов це 1 серія 4 сезону під назвою “Занзібара” про гостей готелю, які поселились на 9 поверсі, і втягнули один одного у спільну історію.  Всі репліки тут віршовані, нагадують сонети Шекспіра. Любителям дрібки театральності в кіно ця серія обов’язкова до перегляду! Дехто навіть порівнює її за візуалом з “Готелем “Град Будапешт”. У 30-хвилинній замальовці нам у карикатурній формі представили всіх персонажів, заплутали історію, створили безліч конфліктів – і їх же встигли розв’язати. Цей епізод прекрасний з точки зору естетики, героїв та динамічної яскравої історії. 

Одним словом, наполегливо рекомендую переглянути цей серіал, насолодитись інтригуючими сюжетами  і знайти свою улюблену історію з 5 сезонів!

Підготувала Ірина Продан