Важливе
“Плутократи” –новий клас багатіїв у книзі Христі Фріланд

“Плутократи” –новий клас багатіїв у книзі Христі Фріланд

Нещодавно у Львові презентували  книгу «Плутократи» Христі Фріланд – канадської журналістки і політика, яка має українське коріння. Модераторува Євген Шпитко. Захід  відбувся за участі  Уляни Супрун – в.о міністра охорони здоров′я, професора Ярослава Грицака та інших.

Дискусія, щодо «Плутократів» вийшла справді цікавою і напруженою. Всі учасники обговорення – люди різних поколінь і різних поглядів. Ярослав Грицак зазначив, що він не є впевненим, що ті, хто тут зібралися, читали одну й ту саму книжку: настільки різним є бачення кожного.

Плутократію часто плутають з олігархією. Важко визначити, які наслідки вона несе. Книга не дає моральних оцінок, а характеризує нове явище, вчить нас мислити глобально. Христя Фріланд не діагностує хворобу, вона не знає, як лікувати. Цього не знає ніхто.

Катерина Крук: « Це не книга, яка огортає теплим покривалом. Вона витягує нас назовні».

Нерівність є завжди. Можливості, які дає країна, час і середовище різні. Хотіти бути багатими – це добре, але важливим є моральний бік.Світ змінюється разом з характером бідності. Є закрите коло багатіїв, є відносна бідність. І найжахливіше не те, що матеріальна незабезпеченість невпинно зростає, а те, що розмивається середній клас.

Марія Масюк

Фото: Анаствсія Цибран