Важливе
Хвилі кримського мистецтва

Хвилі кримського мистецтва

Насолодитися неповторними кримськими смаколиками, почути унікальну автентичність народних кримськотатарських мелодій львів’яни змогли на фестивалі кримськотатарської культури. До дійства долучилися також численні львівські митці, яким небайдужа доля переселенців. 

   Львівська художниця Олександра Давиденко вже більше року координує проект Е 97  присвячений ситуації в Криму. Тож, на фестиваль мисткиня завітала із символічною інсталяцією «Чорний тюльпан». Вона допоможе крізь призму мистецтва поглянути на війну, а також на скруту та смуток за малою Батьківщиною, яку переживають переселенці. Олександра Давиденко розповідає: «Сьогодні я буду робити інсталяцію «Чорний тюльпан». Чорний тюльпан це символ безглуздої, незрозумілої смерті. Також чорний тюльпан має глибоку символіку у кримськотатарського народу. Це символ миру і спокою».

   Олександра Давиденко у творчій інсталяції використовувала техніку орігамі. Дівчина створювала цей мистецький проект у мовчанні – це її особисті «хвилини мовчання» на честь тих людей, які ціною свого життя виборюють свободу нашої держави.

    Музиканти із гурту «Оленки» Вікторія Тітарова і Марічка Чічкова також переймаються долею переселенців. Дівчата зазвичай виконують українські, сербські, македонські етномелодії та пісні. Грають дівчата на народних ірландських інструментах.  Дівчата вважають, що народна музика є глибокою та наснажена змістом і досвідом багатьох поколінь: « Ми друзі здавна. Це у нас такий жарт у компанії, що всі дівчата це «оленки», а хлопці «володі».  В нас взагалі гурт «Оленки і Володі». Просто кожен раз ми виступаємо в різних складах. Ну небагато у нас концертів, коли ми суто двоє виступаємо. У Львові ми виступаємо у різних складах».

       Окрасою фестивалю, стала концептуальна скульптура із деревяних пазлів. Співкоординатор «Крим SOS»так прокоментував цей мистецький обєкт: «Мені здається, що так сталося неспроста. Тут ми бачимо таку інсталяцію, де є напівзруйнована композиція і розкидана деревяна бруківка. Кожен з нас, і переселенці, і львівяни, мають долучитися, щоб побудувати спільне майбутнє. Для мене це така картинка майбутнього, яке ми будуємо всі разом».

  Окрім мистецьких проектів, на фестивалі можна було скуштувати традиційних кримських смаколиків. Наприклад, хачапурі із вишнями та сиром. А також придбати патріотичні сувеніри, які власноруч виготовляють переселенці з Криму.

Автор: Оксана Бабенко

Фото автора