Важливе
«ПРОВИДІННЯ» ВАЛЕРІ ТОНГ КУОНГ або всім править випадок

«ПРОВИДІННЯ» ВАЛЕРІ ТОНГ КУОНГ або всім править випадок

Мені дуже хочеться, щоб ви прочитали цю книгу. Тому що ви не зможете відірватися від неї і  прочитаєте за одну-дві години. Тому що наприкінці книги вас охопить відчуття радості, легкості і суму. Суму від того, що книга вже прочитана, а радості від того, що вона закінчується саме так. Так, це книга зі щасливим кінцем, а як давно ви читали добру книгу зі щасливим кінцем?

     Валері Тонг Куонг, французька письменниця з в’єтнамським прізвищем, яке вона взяла від чоловіка, написала цей невеликий роман, “Провидіння”, в 2008 році. Вона описала сучасний нам світ, наповнений босами-самодурами, самотніми матерями і таксистами-грубіянами. Саме така реальність першої героїні цієї книги: Марілу, молода мама, яка більше всього на світі любить свого сина і дуже боїться втратити свою роботу, біжить в офіс з величезною пачкою документів і катастрофічно запізнюється. Здається, все на світі повстало проти неї: таксист потрапляє у величезну пробку, в метро зупиняється поїзд, і навіть ліфт не хоче рухатися і застряє між поверхами. Її внутрішні монологи наповнені відчаєм, занепокоєнням, турботою, страхом, обуренням до самої себе. Її світ, її мрії ось-ось розіб’ються, бо після запізнення начальник напевно звільнить її і вона не зможе оплачувати освіту свого хлопчика. Напруга перших розділів книги неухильно зростає: Марілу все-таки запізнилася на роботу.   Але крихкий беззахисний світ цієї жінки лише четвертина цієї книги. У наступних розділах Ви зустрінетеся з літнім успішним архітектором, який виявляє у себе серйозне захворювання, з блискуче освіченою молодою юристкою – чорношкірою Прюданс – яка розповідає про тяготи свого життєвого шляху, а також з немолодим успішним продюсером.

кни1

     Що ж об’єднує всіх цих різних людей, що живуть в одному місті і ніколи не чули один про одного, не перебували в родинних стосунках і не працювали разом? По-перше, один випадок, який торкнувся їх усіх і немов меч, розрубив гордіїв вузол їх непростих ситуацій. А по-друге, щось потаємне і світле, яке проявилося в критичний момент у кожному з них. Часто здається, що світові не вистачає доброти. Валері Тонг Куонг, однак, немов говорить нам: доброта є в кожному з нас, нам лише потрібно змінити своє ставлення до деяких речей, озирнутися на своє життя, вибрати гуманні цінності.

книжкаТоді буде простіше просто когось взяти за руку і подивитися в очі. Або поговорити. Або просто побути поруч. Доброта заразлива. Вона рятує від страхів, необдуманих, страшних вчинків, здатних перевернути твоє і чуже життя. На тлі такої доброти раптом ще краще видно, які деформовані форми приймають деколи людські взаємини. І тоді так хочеться сказати: давай будемо простіше. Просто теплішими і добрішими один до одного.    Книга побудована в кращих традиціях детектива: образні, яскраві монологи, жива, багата мова, дія, що переривається в найцікавішій момент, напруження інтриги, яке зростає. А в кінці – віра в те, що все, що не відбувається, на краще. Навіть якщо з першого погляду здається, що цей випадок загрожує змести тебе з обраного шляху. А може бути, все якраз навпаки, – сама доля дає шанс повернутися на ту, щасливу, дорогу, з якої ти колись зійшов …

Автор: Анна Валльнер

Фото  з Інтернету