Важливе

“1408” і “Сяйво” Стівена Кінга

Роман “Сяйво” вийшов у 1977 році. Розповідь “1408” вперше з’являється в 1999 році. Фільм виходить у 2007.

Ці два твори неперевершеного майстра жахів не схожі і схожі водночас. І хоча перший я і прочитала, і подивилася фільм, а в другому поки що встигла тільки подивитися кіношну версію…

У першому творі автор повільно, обгрунтовано підводить головного героя до безумства. Цей детальний опис навколишнього середовища, думок, галюцинацій, ніби облітає читача кольоровими, трохи морозними, жалячими щупальцями, як і сам готель обплутує головного героя. І неможливо не співпереживати героями і не жахатися майстерно розставленій готелем пастці.

У другому ж, герой протидіє всім галюцинаціям, які номер готелю (події відбуваються в інший час, в іншому місці, з іншими людьми) викаблучує. Протриматися годину у звичайнісінькому, здавалось би, номері. Що може бути легше? Проте героєві стає зовсім непереливки, коли номер “входить у раж”.

Це цікаво і моторошно водночас, бо хоч і герой, і глядач розуміють, що все, що відбувається, не насправді, проте реальність і ілюзія настільки майстерно сплітаються разом, що хоч-не-хоч, а змушений приймати правила гри.

Стівен Кінг не просто майстер жахів, а мастер психологічного жаху. Бо хто ще може налякати вас звичайним пожежним шлангом зі сторінкок книги?

Автор: Кобзар Владлена