Важливе
Вірменський театр – один з найстаріших у світі

Вірменський театр – один з найстаріших у світі

Театр Вірменії – поряд з грецьким і римським – один з найдавніших театрів світу європейського типу. У 1-му тисячолітті до н.е. з культу предків, пов’язаного з оспівуванням подвигів героїв, з похоронними церемоніями, обрядами, присвяченими помираючим і богу Гісане-Ара Прекрасного, виник вірменський театр трагедії «дзайнарку-гусанов» і «вохбергаков». З культом Гісане-Ара, святкуванням повернення весни на честь богині родючості Анаіт також пов’язаний стародавньовірменський комедійний театр, акторами якого були «катакергакі» і «Катака-Гуса».

Вірменський професійний театр виник при вірменських елліністичних монархіях з язичницької мистеріальної трагедії та народної комедії.

У 301 році, після прийняття християнства, театр у Вірменії був заборонений. У середні століття театр існував у вигляді цирку, народних ігор, духовної драми та навчальної риторики. У період зміцнення феодального ладу, незважаючи на протидію, давалися вистави античної драматургії, творів вірменських комедіографів, трагіків, мімографів. Існували спеціальні театральні будівлі з окремими верхніми місцями для жінок. Вистави давалися систематично, а театри привертали велику кількість глядачів.

У працях вірменських вчених-філософів 6-7 століть є свідчення, що театр займав чільне місце в суспільному житті Вірменії. Популярність театральних вистав спонукала духовенство вводити театралізовані елементи і у церковні обряди.

У 15-18 століттях у Вірменії спостерігається процес поступового відмирання стародавнього театрального мистецтва. Новий вірменський театр виникає вже 17-18 століттях.

Якщо говорити про театр Вірменії сьогодні…

Французький мандрівник Жан Шарден повідомляє про постановку комедії в трьох діях, яку виконували вірменські Гуса, і яку він бачив в 1664 році на міській площі Єревана. Цікаво, що перша постановка твору А. С. Грибоєдова ”Лихо з розуму”, на якій був присутній автор, була здійснена в Єревані в грудні 1827.

У 1860-1910 роках вірменський театр пережив великий творчий підйом, проте в роки першої республіки (1918-1920) театр пережив глибоку кризу.

вірмени3

У сучасній Вірменії діє багато театрів, серед яких особливе місце займає театр імені Сундукяна. Це провідний драматичний театр Вірменії. Тут сформувалася творчість акторів і режисерів, багато з яких здобули популярність і за межами Вірменії. Інший відомий – Театр опери та балету ім. А. Спендіарова. Діють також: театр музичної комедії ім. Пароняна, російський драматичний театр ім. Станіславського, драматичний театр ім. Г.Капланяна, державний камерний театр, театр юного глядача, театр пантоміми, театр маріонеток, ляльковий театр та багато інших.

Театральний сезон у Вірменії наразі в самому розпалі, а весна – прекрасний час для того, щоб насолодитися якісною грою вірмен-акторів в одному з сучасних театрів.

Автор: Олена Литвинова

Фото з Інтернету