Важливе
Знайомство з Грузією у кожного особливе

Знайомство з Грузією у кожного особливе

Грузія – це не тільки  смачне вино, хачапурі та національні пісні. Її багатогранність можна осягнути тільки при зустрічі тет-а-тет.

Чим же запам’яталася Грузія українцям, які мандрували  або працювали там?

Про ландшафти, побут, людей, економічний устрій… і просто  емоції. Наші співвітчизники охоче діляться досвідом перебування у цій країні, характеризуючи її так: «Універсальна природа, універсальні люди».

Милосердя на гірській дорозі

Їздила у Грузію на тренінги влітку 2012-го. Жили у  Кавказьких горах –  стрімких, божественних.   Люди у Грузії привітні, надзвичайно теплі, коли чують, що ти з України, ставляться до тебе як до сестри. Там ми познайомилися з жінкою, у якої брали молоко. Коли вона побачила, що деякі з нас “згоріли” на сонці то врятувала  нас грузинським йогуртом, потім напоїла і нагодувала ( 27 чоловік!)

(Уляна Юренко, м. Турка)

Про грузинський імунітет

Щоб зрозуміти Грузію(Сакартвело) та грузинів, для початку слід прочитати принаймні дві книги: “Кавказ” О. Дюма(молодшого) та “Дата Туташхія” Чабуа Аміраджібі. Грузія надто колоритна, жива країна. Саме географічне розташування, наявність 11 кліматичних зон, зробили свій відбиток на народі, його культурі, історії та традиціях. Вся історія Грузії – це боротьба, розквіти і занепади. Але грузини за всіх обставин відроджувались, відстоювали свої принципи, свою Православну Віру, свою Церкву. Вони виробили свій грузинський імунітет. Нащадкам дістались прекрасні гени предків,тому вони провели радикальні реформи. Незважаючи на відносно бідний економічний спадок, дрібнотоварний уклад, відсутність вуглеводнів, грузини будують нову економіку на сучасних підходах. (Богдан Лесюк, екс-керуючий Приватбанком в Грузії)

1459809_10152437934264199_1575064830_n

Ностальгія за окупованою Абхазією

Я бувала в Абхазії, декілька років там довгенько жила. У мене залишилися дуже яскраві спогади про цю країну. Вона дивовижна! По-перше, природа. Квітучі олеандри, магнолії, інжири, сосни, піцунди, самшитові алеї…  Тепле, ласкаве море… І, звичайно, гори. Я дуже люблю гори. А на Кавказі вони незвичайні! Засніжені вершини, які бачиш відразу, коли прокидаєшся. Це казкова краса. Справжньою казкою було відвідування знаменитої Афонської печери ( у селищі Новий Афон).  Збирала разом з друзями чай на справжніх чайних плантаціях. Мала там багато друзів. Грузини дуже милі, привітні. Радо зустрічають і смачно пригощають. Вражала вихованість: в автобусах сидять жінки і дівчата, чоловіки, юнаки, хлопці стоять. Бачила справжніх довгожителів, розмовляла з ними ( 112-річний дідусь виглядав на 60-70 років).

І тому було дуже боляче, коли по ТВ побачила знайомий  поворот  з Гудаути на Очамчиру, розбиті будинки під час   російсько-грузинської війни. Недавно побачила на екрані  сухумський аеропорт, саме місто. Стало страшно, що зникла уся ця краса, скрізь панує  злиденність. Багато моїй друзів покинули Абхазію, влаштувалися вони і на Україні, і в Росії. У них все добре. Але за батьківщиною сумують. Повертатися туди немає сенсу, бо немає роботи. Хоча мені дуже хочеться відвідати ці місця зараз. (Чередник Людмила, кандидат філологічних наук, викладач Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка).

1393357_10152437933214199_1145590843_n

Патріотизм

Вражає…  ставлення до своєї держави та культури.  Для них це є  найсвятішим.  Усі Грузини вважають своїм обов’язком прославляти та берегти все, що пов’язано з їхньою  національністю. Кожен, кого б я не зустріла, готовий годинами розповідати про Грузію, про традиції, цінності, переваги…

А ще,  майже ніхто з нас  не знає про справжню назву цієї країни. Місцеве населення ніколи не називає свою батьківщину Грузією чи Джоджиєю, це тільки для туристів. Справжня назва –  Сакартвело! (Анастасія Макарова, Дніпропетровськ).

Грузія – вигідна для туристів

З туристичної точки зору, Грузія – це різноманітність природних ландшафтів. За 9 днів ми встигли побачити і гори, і море, і пустелю. Доповнили їх печери, винний район та столичне життя. Грузія – це гостинність. Таксисти частували чачею, водії маршруток робили екскурсії, а місцеві запрошували в ресторани та навіть в гості, додому. І насамкінець, Грузія – це доступність. Витрати на поїздку склали близько 3700 грн з людини. Було б ще дешевше, якщо брати авіаквитки за півроку.

З особистої – країна слабка в економічному плані. В магазинах – половина продуктів імпортні, в більшості з України. Робочих місць мало, а туризм усіх місцевих не прогодує. Але є у них одна річ, якої так бракує нашій країні. Це єдність нації: здоровий патріотизм, вірність традиціям і любов до ближнього. І якщо політичні обставини підуть у правильне русло, в Грузії всім буде радісно. (Василь Слободян).

1463652_10152437933184199_2112298033_n

НІ хабарам

В Грузії пишаються низьким рівнем злочинності. Міста тут дуже спокійні, вулиці постійно патрулюються автомобілями поліції. Вздовж морського берега також постійно плаває катер морської охорони та проводить профілактичні бесідами з тими, хто занадто жваво катається на моторних човнах чи мотоциклах. Народ до поліції ставиться добре, гордяться тим, що практично неможливо дати хабара держслужбовцям чи правозахисникам. Поліціянти мають гарну форму, хороші автомобілі. Багато серед них є жінок. Практично з кожним можна порозумітися англійською та російською мовами. Знаю багато випадків, коли поліція підвозила туристів, навіть якщо їм було не по дорозі.( Турист, 27 років).

Медицина на вищому рівні

Грузія – країна дивовиж та контрастів, країна, що зачаровує своїми людьми, красою природи і з такою водночас близькою і далекою від нас культурою – переплетенням давніх традицій із залишками пострадянської ментальності.

Я побувала в Грузії восени, коли гори сяють невимовними барвами, але одразу після кількох днів подорожі, трапився нещасний випадок і я зламала ногу.Це був унікальний досвід виклику швидкої, пересування на милицях вулицями Тбілісі, накладання гіпсу та нічна зміна в трамвпункті. Можу загалом сказати, що медичний сервіс на високому рівні, все автоматизовано. Єдиною незручністю  було те, що лікарський діагноз та аналіз рентгенівських знімків мені ніяк не хотіли надати жодною іншою мовою, окрім грузинської, тому по приїзді в Україну, українським медикам довелося ще раз знімати гіпс, робити повторний рентген через наявність виписок тільки грузинською.

Найбільше враження на мене справило невеличке гірське містечко Сігнагі, що в Кахетії  – казвово-лялькове поселення з винним та килимовим промислом. Як кажуть грузини – найромантичніше місто Грузії, куди варто їхати на медовий місяць, де відкриваються неймовірні види на Алазанську долину, де можна помилуватися давньою архітектурою та відвідати резиденцію єпископа чи стародавні монастирі на околицях.

(Валентина Залевська, м. Львів)

1459266_10152437933374199_1225599064_n

Автор: Катерина Воронова

Фото  Валентини Залевської