Важливе
Книги на транспортних зупинках: плюси і мінуси

Книги на транспортних зупинках: плюси і мінуси

 Від початку літа на зупинках Львова почали з’являтися шафки із книгами. Такий досвід вже став звичним і доволі вдалим для Європи, де імпровізовані бібліотеки влаштовують прямо у телефонних будках, однак у нашому місті таке вперше. Тепер кожен очікуючи на потрібний автобус може насолодитися якісною та цікавою книгою, а також швидко скоротати вимушене дозвілля. Детальніше про цю ініціативу, а також про бук кросинг в Україні ми поговорили із Ольгою Перетяткевич, котра є членом креативної команди Літературні Манелі.

   – Розкажіть детальніше про проект”Літературні манелі”  :

– “Літературні манелі” – це команда людей, яка створилась під час проекту Місце літератури у Львові від “Lviv Young Project”. Ми створили два проекти і багато маленьких суміжних. Тобто перший – це Буккросинг на зупинках. А другий – це арт-майданчик “Табуретка”. А також квартирники і літературники для збору книг і розвитку літератури.

фото1

Чи давно поширився буккросинг в Україні як виник цей рух?

–          Буккросинг в Україні взагалі починався з різних міст, але наша команда “Літературні манелі” відродила ідею буккросингу в новому варіанті, тобто буккросинг на зупинках.

–          Як розвивається буккросинг на зупинках, чи можна назвати цей проект вдалим?

–           Долучається переважно активна молодь, але все таки люди різного віку читають книжки з буккросингу і також приносять літературу Але є і мінуси, оскільки багато хто забирає книги не для читання а для того, щоб продати або ще гірше – здати на макулатуру. Але надіюсь в подальшому люди зрозуміють, що це важливо для кожного з нас. А також проект краще б розвивався, якщо б люди більше приносили книг або віддавали ті, що вже прочитали. На мою думку проект, вдалий, оскільки будь яка культурна ініціатива приносить користь місту і людям, які в ньому живуть. Надіємось, що знайдемо спонсорів для продовження акції по всіх районах міста Лева.

–          На вашу думку, які книги зараз актуальніші: паперові чи електронні?
– На мою думку, паперова книга завжди буде актуальніша.

*(цікаво, що за кордоном нестандартні вуличні “бібліотеки” у моді, їх  часто влаштовують у старих телефонних будках, така бібліотека зображена на 1 фото)

Розмовляла Оксана Бабенко

Фото з Інтернету