Важливе
Високе мистецтво доступне кожному?

Високе мистецтво доступне кожному?

Музика, на сьогодні, – це не просто мистецтво. Вона постає фоном життя, навіює плин думок, додає повсякденності нових барв. Більшість сучасних людей просто не розлучаються з навушниками. Існує гіпотеза,нібито особистість ХХ століття настільки звикла до фабричного шуму і тріскоту, до гамірного міста, що її нащадки підсвідомо хочуть чути шум, компенсуючи цим самотність серед урбанізованих джунглів.

На жаль, іноді це призводить до того, що люди слухають будь-що. Наприклад, лінуються перемикати мелодії і “загрузають” у попсі, яку пропонує радіохвиля. Таким чином, вони скеровують свої думки у легке НІЩО, намагаючись забутись у ненав”язливих, порожніх мелодіях. Поволі, ненароком стається так, що глибокі мотиви класичної музики видаються “складними”, заплутаними і навіть нудними… Адже слухати класику у записі, а не в “живому” виконанні це далеко не одне і те ж.  Та на жаль сьогодні не всім по кишені піти на дорогий класичний концерт. Більшість надають перевагу сидінню вдома перед комп”ютером чи телевізором…

py_F9Nl0bDg

Collegium Musicum надають дивовижну змогу насолодитися класикою у віртуозному виконанні абсолютно безкоштовно! Більше того, ці унікальні музичні вечори є тематичними, присвяченими певній музичній епосі, або творчості певних композиторів. Завдяки цьому слухач може не лише насолодитися віртуозним виконанням визнаних творів, але й пізнати історію музики. Проект створено ще у 2012 році з ініціативи дириґента Івана Остаповича. За словами одного зі співорганізаторів, Тараса Демка, метою створення такої ініціативи стало насамперед донесення до широкої аудиторії високих зразків мистецтва. Чим, власне, проект і успішно займається упродовж майже 2-х років! Стараннями організаторів і музикантів за цей час було проведено низку концертів інструментальної (із залученням скрипалів, альтистів,віолончелістів, флейтистів,  виконавців на гобої, клавесині, фортепіано і органі) та вокальної музики. Також у рамах проекту відбуваються театралізовані поетичні вечори, наприклад читання “Безплідної землі”, “Попільної середи” Т. С. Еліота, поезій Вільяма Блейка, Василя Стуса у поєднанні із класичною музикою. Цікаво, що до концертів долучаються не лише українські музиканти, але й виконавці із закордону.

Зовсім незабаром (починаючи з 1 травня) відбуватимуться “Дні музики Баха від Collegium Musicum”. У концертах будуть задіяні  віолончеліст Денис Северін – професор Вищої Школи Музики в Женеві та Базелі  та дипломант численних Міжнародних музичних конкурсів, скрипаль, Кирило Шарапов із Києва. Вхід на цю унікальну мистецьку подію вільний.

Класика не відходить у небуття, навпаки, вона набуває сучасних форм, концентрує у собі досвід поколінь, а відтак надає життю  нових акцентів і відволікає від ланцюгів буденності. Не дарма ж Генрі Лонґфелоу сказав: “Музика – універсальна мова людства”.

Автор: Оксана Бабенко