Важливе
Писанка і послання з минулого

Писанка і послання з минулого

Яскраві писанки давно вже стали радісним атрибутом Великодня. Хто не пам”ятає тих таємничих вечорів, коли разом із батьками розмальовував свою першу писанку? А потім відбувалися справжні чари – покрите гарячим воском яйце поринало у барвники – зелений, пурпуровий, синій… Потім віск зішкрібався і візерунок набував нових, неочікуваних акцентів. Напевно, отакі моменти найбільш запам”ятовуються. Адже тоді, в дитинстві, під час виготовлення писанки відчуваєш не лише потужне родинне єднання, але також відгомін давніх часів, зв”язок із минулими поколіннями українців і силами природи.

Писанка не просто атрибут Великодня. Вона нагадує нам лист від предків, таємне закодоване послання з минулого. Взагалі писанка – це символ Сонця, життя і безсмертя, любові і краси, весняного відродження, добра, щастя і радості. Писанкарство поширене серед багатьох народів світу. За повір”ями  стародавніх персів, індіанців, візантійців світ виник з яйця. А отже писанка чи крашанка уособлювала собою Всесвіт.

19.04.2014.2

Дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних знаків. Наприклад, кривулька – це нитка життя,також це символ початку і кінця. Спіраль -символ плодючості,  знак володаря, плину часу. Триріг – це символ знака “З” і Сонця. Птах – символ зародження життя, родючості, початку.  Важливе значення також мала кольорова гама. Жовтий колір – це місяць  і зорі, червоний – кохання, радість життя, зелений – весняне відродження, воскресіння світу, блакитний – чисте небо.

Коли було прийняте християнство, змінилася і символіка писанки. Вона стала символом віри у Воскресіння Ісуса Христа. Відтак стали характерними такі орнаменти: віконця, решітки, клинці, вітрячки, грабельки, хрестики, кошики.

Цікаво, що у всіх регіонах України орнаменти на писанках різняться. Найскладнішими є мілкі орнаменти Галичини. Їх дуже багато на одному яйці і іноді зрозуміти закодований зміст важко.На Вінничині ж навпаки  – орнаменти є більшими, чіткішими. Але унікальною особливістю є те, що все-таки є спільні орнаменти для всіх регіонів України. І етнічна українська писанка виготовляється як у Донецьку, так і на Львівщині.

19.04.2014.3

Як виготовити писанку?

Навіть, якщо Ви ніколи не розмальовували писанок, то зможете це зробити. Адже технологія виготовлення цих Великодніх символів нехитра. Перш за все потрібно зробити “писачок”. Це невелика за розміром дерев”яна паличка у якій розпеченим цвяхом випалюють дірочку, щоб вставити туди металевий наконечник чи трубку згорнуту з фольги. Форма такого наконечника має нагадувати піраміду із малесенькою дірочкою згори. У більший отвір закладається віск, а з меншого цей віск безпосередньо витікає на поверхню яйця. Для виготовлення писанок відбирають сирі курячі яйця. Якщо ви хочете, аби писанка зберігалася довго, попередньо потрібно зробити голкою маленьку дірку згори і внизу яйця. Через перший отвір “видуваєте” білок і жовток, а через 2 дірочку вони витікають. Після цього потрібно покласти яйце у легкий розчин оцту у воді, і коли яйце просохне починати розпис. Для цього потрібно взяти просту воскову свічку, зафіксувати її на блюдці чи підставці і запалити. Частину воску перед тим вкладаєте у писачок, що було описано вище. Прикладаєте писачок до свічки і чекаєте поки віск розтопиться. По тому починаєте виводити писачком візерунки на писанці. Коли малюнок закінчений очікуєте поки віск засохне і починаєте опускати яйце у барвники.  Спершу опускаєте у той барвник, який буде слугувати фоном. Потім  обережно “зішкрібаєте віск” і опускаєте у ту фарбу, яка слугуватиме контуром самого малюнку. Фарби можете зробити самостійно, або купити синтетичні. Наприклад, жовтий колір можна отримати з гречаної соломи, брунатний – з лушпиння цибулі.

Писанка. Символ крест, крыш. Оберег.

Мистецтво писанкарства напевно ніколи не полишить українців. Так як і народні ремесла, пісні вона житиме у наших серцях, у підсвідомому прагненні до краси. Адже писанка – це  ніби лінії життя на руці, свідчення безперервності української культури.

Автор: Оксана Бабенко