Важливе
Дрес-код – кодекс успіху чи…?

Дрес-код – кодекс успіху чи…?

Мабуть, кожному з нас доводилося отримувати запрошення на якусь подію, а, можливо, це все чекає в майбутньому. Чи то прем’єра в театрі, чи то бал, чи навіть банальний людський випускний вечір. І частенько в такому запрошенні вказаний так званий “дрес-код”, або ж “код одягу”. Це поняття прийшло до нас із аристократичної Англії, і дослівно означає “кодекс одягу”. Згодом цей термін поширився на увесь цивілізований світ. Проте незмінним залишається одне – знати цей код необхідно кожній вихованій людині. Для того, щоб не прийти в смокінгу на вечірку, де всі одягнуті в джинси або ж гавайські сорочки і не почувати себе телепнем, ми й пропонуємо Тобі цю невеличку шпаргалку.

Отже,  почнемо із Whitetea. Що це? Це найсерйозніший дрес-код. Не кожному вдається за своє життя такий код у запрошенні. Чому? Бо він передбачає тільки події VIP-класу, такі як прийом у королівської сім’ї, арабського шейха, церемонія вручення Нобелівської премії чи дипломатичний прийом. Відвідини таких заходів – це публічне визнання Вашого статусу. І якщо вже отримали таке запрошення – забудьте про флірт і веселі бесіди, і готуйтеся викласти кругленьку суму за те, щоб одягтися дуже дорого і вишукано – як і всі на такому заході.

12.04.2014.3

Код. Відкрите вечірнє плаття до підлоги (пам’ятай – стриманих, традиційних тонів), можна зі шлейфом. Взуття лише на високих підбораах, хутро і коштовності, бажано діаманти, атласні рукавички. Парадна зачіска і ефектний вечірній макіяж. Біжутерія, розпущене волосся і непомітний макіяж – не допускаються.

Для чоловіків – чорний фрак, що поєднується зі штанами, біла сорочка з комірцем-стійкою із загнутими кутиками, білий жилет, білий метелик і чорні лакові туфлі.

Blacktie. Що це? “Чорна краватка” – менш строгий варіант вечірніх світських раутів, таких як офіційний вечірній прийом, різдвяний бал, благодійний вечір, або ж театральна прем’єра.

Код. Найголовніше – це довге вечірнє плаття або ж коктейльне не вище коліна. Хутро і коштовності – те, що треба. Допускаються прикраси із напів-дорогоцінного каміння і дорога біжутерія. Не варто одягати капелюхи і чобітки.

12.04.2014.4

Чоловікам варто одягти смокінг-tuxedo. Це сильно відкритий чорний піджак з лацканами, обшитими чорним шовком, зт ого ж шовку зроблені і лампаси на штанах. Біла сорочка з комірцем-стійкою із загнутими кутиками, чорний метелик, чорний кушак (широкий пояс) і чорні черевики на шнурівці (тільки не лакові) Запонки лише з натурального каміння.

Blacktieinvited. Що це? Розшифровується як “чорна краватка??? вітається”. Цей дрес-код призначений для званої вечері в пафосному ресторані, корпоративних банкетів, великих сімейних урочистих заходів з купою гостей, і тут не вимагається строге дотримання звичайного Blacktie.

Код. Коктейльне або довге плаття, або ж урочистого вигляду костюм. Додайте прикрас – і ви врятовані. Для чоловіків рекомендується класичний смокінг.

12.04.2014.5

Blacktieoptionalі Creativeblacktie. Що це? Перекладається як “Чорна краватка не обов’язкова” і “чорна краватка, творчий підхід”. Це два ще менш формальні підвиди Blacktie. Можеш створювати модний, творчий образ. Ці коди прийняті на урочистих вечерях, корпоративних вечорах, презентаціях,вернісажах, модних показах.

Код. Можеш обрати довге чи коротке коктейльне плаття, елегантний костюм чи ефектний вечірній комплект. Не зайве нагадати, що голі ноги – річ недопустима.

Чоловіки можуть одягти смокінг з нетрадиційними аксесуари або смокінг-такседо з яскравим жилетом. Або ж просто одягти звичайний урочистий темний костюм з білою сорочкою та консервативною краваткою.

Наступним розглянемо Formalattire. Перекладається як
“формальний вечірній захід”, що означає – прем’єра оперного спектаклю, ювілей високопоставленої особи чи будь-який урочистий неофіційний захід.

12.04.2014.6

Код. Такі заходи вимагають серйозного ставлення, однак не такого як у Blacktie. Жінкам уже можна одягти класичні штани). Підходить як довге до підлоги, так і коктейльне плаття. За бажання можна одягти вечірній комплект із окремих предметів. А от босоніжки чи занадто яскраві прикраси – виключені. Чоловіки можуть одягти класичний костюм з білою сорочкою та кольоровою краваткою.

Semi-formal. Що це? Стриманий, напів-формальний стиль для денних ділових обідів, званої вечері, важливих сімейних заходів, корпоративних банкетів тощо.

Код. Дозволена свобода, але в межах статусу заходу, так що обережно! Жінкам можна одягти урочистий костюм або ж світле плаття (святкове). Якщо захід більш пізній – недовге коктейльне плаття чи вишукану спідницю з красивим топом. Відвертість недопустима.

Чоловіки можуть одягти світлий костюм із модною краваткою (якщо йдуть на захід, що призначений до 18:00, а якщо пізніше 0 –  темний костюм, білу сорочку і краватку. Можна навіть одягти піджак на джемпер чи навіть яскраву краватку.

Cocktailattire. Що це? Так званий “коктейль” – “код” вечірніх світських прийомів, де відсутня урочиста частина, наприклад, святкування з великою кількістю запрошених осіб. Атмосфера на таких заходах здебільшого святкова і шумна.

Код. Коктейльне плаття не вище коліна і вечірнє взуття чи босоніжки. Безпрограшним варіантом буде маленьке чорне плаття. Або ж дорогий костюм зі спідницею чи штанами. З прикрасами обережно! Їх має бути якраз у міру. Навіть можеш прихопити улюблену сумочку))).

Чоловікам варто одягти костюм з краваткою, бажано темний (хоча це не обов’язково).

 

A5 (розшифровується як afterfive). Що це? Цей код означає будь-який святковий захід після 17:00, такий як звана вечеря, вечірка в ресторані, запрошення на виставку. Такі заходи проходять у вільній формі і націлені на сприяння спілкуванню людей.

Код. Жінки одягають коктейльні плаття чи святкові костюми. Однак жодних глибоких декольте чи глибоких вирізів на спині! Вони тут недоречні. Чоловіки можуть прийти в костюмі, можна не в діловому, можна без краватки))).

A5C (after 5 casual) – невимушений вечірній стиль. І справа тут не в яскравих кольорах, а в модному одязі від відомих брендів чи дизайнерів.

Код. Елегантний костюм чи святкове денне плаття – для жінки, і святковий піджак, шовкову водолазку, або ж буденний діловий костюм без краватки – для чоловіка.

12.04.2014.7

Casual.Що це? Буденний, вільний стиль, що прийнятий на неформальних заходах, чи то корпоративних вечірках, чи то походах у кінотеатр або ж на виставку. Його підвидами є:

– Dressycasual – невимушений вечірній стиль. Код. Жінкам можна одягти елегантний костюм чи святкове плаття і зручне вечірнє взуття. А чоловікам – простий діловий костюм зі святковою сорочкою чи піджак, модний гольф. Табу – джинсовий одяг.

– Smart casual – вільний стиль, невимушений одяг. Код для жінок. Святкова блузка чи піджак, мокасини чи взуття на низькій платформі (високі каблуки тут недоречні), а акцент змістіть на аксесуари, краще з натуральних матеріалів. Чоловіки можуть одягти темний костюм (можна й іншого кольору), дизайнерські джинси чи інші штани, сорочку без краватки, светр або водолазку. Можна навіть взути кросівки (стильні =))) ).

Звісно,це лише основні види дрес-коду. Зараз зустрічаються й інші, наприклад, на тематичній вечірці у стилі “ретро” код буде зовсім іншим. Хочеш перемогти у змаганнях на найскрупульозніше витриманий стиль – дотримуйся всіх правил. Прагнеш бути об’єктом уваги – розбав сухий код індивідуальною фішкою.

Успіхів)!

З любов’ю,

Оля Нестор

(Для підготовки статті використано матеріали видання мережі магазинів парфумерії та косметики BROCARD та фото з Інтернету)